Slovenská metalová tlač v roku 2019

Slovenská metalová tlač v roku 2019

Slovenská metalová tlač v roku 2019

Slovenská metalová tlač v roku 2019

Jar sa tohto roku začína fakt otrasne, počasie pekné, to ostatné nanič, už aby to prešlo, najlepšie tak, že všetci zostaneme na tejto strane ornice. V tejto situácii niektorí uvítate aj veľa materiálu na čítanie, pozrieme sa teda, ako sa slovenskej fanzinovej scéne darilo v roku 2019. Dalo by sa hovoriť o jej pretrvávajúcom rozkvete, tu a tam aj o nábehu na kultovosť, čo je veľmi pozitívny moment. Popri fanzinoch ako novinka pribudol novinový formát, kam s ním, najlepšie asi sem.

CREMATION ZINE Nr.18

CREMATION Nr. 18

Podobne ako v roku 2018 aj minulý rok mal Roman čas na prípravu a realizáciu iba jedného čísla, výsledok je však viac než úctyhodný. Už len cca 15-stranový rozhovor s martinskými ľudovými atmosferikmi LUNATIC GODS je unikátnou porciou čítania, v ktorej sa debata zďaleka netočí len o hudbe. Seriál o histórii a filozofii death metalu prináša druhú časť tohto diania na čs. scéne a dá sa povedať, že nezabudlo sa ani na jedno zo zásadných či aspoň pre obdobie 90. rokov dôležitých mien. Rozhovory s domácimi i zahraničnými kapelami sú tu opäť hlavným chodom, priestor dostali MELANCHOLY PESSIMISM, ZHRINE, DEMENTOR, CARNATION, KZOHH, SUBURBAN TERRORIST, CONSTANS COMPROMISSUM, SURGERY, v „Kronike smrti“ sa spomínalo s členmi APOPLEXY a dôkladne vyspovedaný bol aj Peter Beťko/Gothoom Open Air. Čo rozhovor, to aspoň štyri strany, vyše dvadsať recenzií, 76 strán A5 v kvalitnom, väčšinou čb prevedení, farebná je obálka a „reklamné stránky“. Podľa najnovších správ bude mať časopis pauzu, dúfam, že tá nebude trvať dlhšie než koľko je nutné.

http://cremationzine.blogspot.sk/

UNHOLY PAGAN FIRE Nr. 11, 12 a 13

UNHOLY PAGAN FIRE Nr. 11, 12 a 13

Tri minuloročné čísla UNHOLY PAGAN FIRE, to je dokopy cca 258-stranová kniha prevažne o čiernom kove v rôznych jeho odtieňoch, ale aj o iných temnote zasnúbených metalových žánroch. K tomu trochu toho ambientu a to všetko hlavne z toho najhlbšieho podzemia a z celého sveta. V klasických rozhovoroch nájdete STÍNY PLAMENŮ, ASKE, BALMOG, LYCHGATE, MY DYING BRIDE, CEMETERY LIGHTS, BELIAL, KHORS, QUERCUS, OBŠAR, CÉNOTAPHE, ROSTORCHESTER, BLODSKAM, ZVIJER, FOREST, DRAUGAZ, TUNDRA, POPRAVČÍ VRCH, AEON WINDS, MORBID SORCERY, ČERNÝ KOV, CEREMONY OF SILENCE, CHEVALIER, ENTHRONED, AYYUR, TYHJÄ a ešte skoro dvakrát toľko. (Neviem ako kovaní blackmetalisti, ja v každom čísle aspoň polovicu umelcov vidím prvýkrát v živote.) V rubrike Unholy Places sa dostane na hrady Blatnica, Orava a Nitra, v Unholy Covers si prečítate o okolnostiach vzniku námetov na obaloch kultových albumov DEATH, MEGADETH a OBITUARY, v Unholy Celebration sa spomína na WARMARCH, BELIAL, ENOCHIAN a UNHOLY. V každom čísle niekoľko desiatok recenzií a ešte čosi navyše, ku každému časopisu vyšla aj MC, k jednému z nich napríklad kazetová verzia albumu „Never Again“ od fínskej legendy BELIAL, k inému STÍNY PLAMENŮ a k ďalšiemu FOREST. Ak tieto tri čísla nemáte, asi si ich ani nezháňajte, svojrázom tohto časopisu je totiž aj to, že každé vydanie je komplet rozchytané v priebehu pár týždňov, niekedy dní. Od budúceho čísla sa zrejme treba pripraviť na čiernobiely dizajn, ktorý ešte zvýrazní väčšiu vyhranenosť BM smerom.

https://www.facebook.com/unholypaganfirezine/

Čtěte také: Slovenská metalová tlač v roku 2017

EASTURBATION Nr. 4

EARSTURBATION Nr. 4

„Our Lady Of Death Metal“ po štvrtýkrát ukazuje, ako sa dá v plus-mínus jednočlennom obsadení urobiť extrémne metalový magazín, na ktorom sa hľadať chyby ani neoplatí, pretože menej námahy dá chrliť superlatívy. Na 76 farebných kriedových stranách formátu A5 máte cestu svetom undergroundového väčšinou brutal, ale aj technického či klasického death metalu s občasnými odskokmi do (gore)grindu a podobných žánrov. Opäť prevažujú spolky a umelci zo všetkých kútov sveta, šancu na rozhovor, ktorú si tu nemožno kúpiť rovnako ako miesto na kompilačnom CD, dostali a využili CRYPTOPSY, VITUPERATE, MOLESTED DIVINITY, PULMONARY FIBROSIS, BYONOISE GENERATOR, GORE INFAMOUS, DISGORGE (Mex.). BRUTALITY, NOCTURNUS A.D., DESPONDENCY, SINISTER, GUTTURAL SECRETE, APOPLEXY, Unmatched Brutality Records, Pär Olofsson, spomína sa na DEEDS OF FLESH, navštívite klub Nightmare i antické mesto Heracleion, spoznáte pozadie Las Vegas Death Festu i viacero zaujímavých ľudí a ich tu a tam divokých zážitkov. K tomu recenzie a kompilačné 2CD, dvaapolhodinový výber, ktorý mne osobne pri hľadaní nových BDM tipov často slúži lepšie než Youtube. Len pripomínam, že časopis vychádza v slovenskej i anglickej mutácii, vyrába vlastný merch a v rámci scény je neraz považovaný aj za najlepší žánrový časák na svete. Na svete je už aj piate číslo a keď si oň budete písať, máte ešte šancu zohnať niektoré predošlé, zopár kusov by stále mohlo byť dostupných. Tu skutočne klobúk dole, ozdoba akejkoľvek deathmetalovej zbierky. Kto chce, môže zdobiť aj svoj pelech, plagáty v Earsturbation dávajú dokopy plochu v štvorcových metroch.

https://www.facebook.com/Earsturbation-1680325235631406/?ref=br_rs

NECROSPHERE Nr. 7 – 11

NECROSPHERE Nr. 7 – 11

Ani si ten klobúk nenasadzujte naspäť, periodicita, či skôr kadencia, s akou vychádza Necrosphere, je v priemere každých desať týždňov. Za minulý rok sa Mortuary a Storm na Cestu ľavej ruky vypravili päťkrát, dokopy to vydalo na dvesto strán, čo už je tiež knižka. Pretrváva zameranie na metal podávajúci ruku silám temnoty a neznáma, hľadiaci do očí lovecraftovským desom. Kov smrti, skôr ortodoxný, staroškolský a okultne zameraný, k nemu temný, čoraz viac prevažujúci undergroundový black a taktiež nabrúsený thrash, speed a heavy metal toho typu, na aký vo veľkých farebných magazínoch nenatrafíte. Tradíciou sa stávajú špeciálne „jubilejné“ čísla, desiatka má napríklad kriedovú obálku, staré logo a ukrýva temné väčšinou blackmetále českého a slovenského pôvodu – MACHINA BAPHOMETA, ČERNÝ KOV, KOSTNATĚNÍ, MERGED IN ABYSS, BLOODY LAIR, AEON WINDS atď., rubrika Archaizmus približuje v rozhovore s gitaristom starú bratislavskú bandu TOXIC TRASH, ktorá mimochodom vydala hádam prvú slovenskú tvrdo-metalovú elpéčku (1991). Výber z ostatných čísel: rozhovory z celého sveta: CULTUS INTERITUM, KAOSOPHIA, SAMMATH, DEATH INVOKER, VACIVUS, TRAVELER, AYYUR, GRIMOIRE DE OCCULTE, HÄXENZIJRKELL, DEVATHORN, LANTERN, CEREMONY OF SILENCE, MALAKHIM, SHEZMU, NOCTURNUS A.D., SICVILICIDIVM, WITCHCULT, BLACK VIPER, história CORPSE MOLESTATION/BESTIAL WARLUST alebo ANGELCORPSE... to by mohlo na prezentáciu obsahu stačiť, v dobe pred internetom by bol takýto časopis skvelým zdrojom tipov na nové, doteraz nepoznané bandy. Recenzií je v niektorých číslach len pár, tam to ale vynahradí rubrika Cryptorium, spomínajúca na legendárne staré nahrávky.

https://www.facebook.com/Necrosphere-printed-and-webzine-189555598675/

Čtěte také: Slovenská metalová tlač v roku 2018

SLOVAK METAL ARMY Nr. 1 a 2

SLOVAK METAL ARMY Nr. 1 a 2

Na záver niečo, čo nie je klasický fanzin, na hodnote mu to však fakt neuberá. Slovensko má od jesene 2019 metalové noviny, ktoré vychádzajú v 5-tisíckusovom náklade a k dispozícii sú zadarmo. Zoženiete ich v kluboch, obchodoch s metalovou hudbou, na koncertoch, prípadne vtedy, keď si niečo objednáte u Slovak Metal Army. Práve toto vydavateľstvo je tvorcom tohto vcelku mimoriadneho podniku. Juro Haríň a kolektív na dvanástich farebných stranách formátu A5 v rozhovoroch i recenziách predstavujú domácu i svetovú scénu, pričom zďaleka sa nesústreďujú len na „firemných jazdcov“. Prvé číslo: ABYSS ABOVE, COME BACK FROM THE DEAD, WÖMIT ANGEL, CHAOSFORM, DOGMA Inc., XOTH, SCABBARD, DILIGENCE, ECTOPLASMA, druhé číslo SHAPED IN DREAMS, NEUROTIC MACHINERY, AS THEY RISE, BESNA, STERCORE, SLØN, REVEL IN FLESH, PSEUDOSAPIENS, CREEPING FLESH, NEKROSITY, k tomu všetkému vždy dvojciferný počet recenzií. Kvalitná práca, za ktorou je veľký kus srdca a fanúšikovstva, snaha dať ľuďom naozaj veľa a ani nedumať nad tým, či si také čosi vôbec zaslúžia. Tieto dvoje noviny by totiž dokopy vydali na veľmi solídny a veľmi metalový magazín.

https://www.slovakmetalarmy.sk/

 1

Martin Lukáč