TIGER KING - Císař bizáru

TIGER KING - Císař bizáru

TIGER KING - Císař bizáru

TIGER KING - Císař bizáru

Vůbec jsem nechápal, co na tom lidi mají. Měl jsem pocit, že je to nafouknutá bublina. Zkoušel jsem to rozkoukat třikrát, ale asi nepadlo to správné období. Počtvrté mě to vtáhlo a já fascinovaně hltal příběh, který kdyby se nestal, vypadal by jako přestřelená sbírka nesouvisejícího bizáru z pera pisálka, co má problém udržet myšlenku a moč.

Hlavní „hrdiny“ trefně shrnuje jeden z vypravěčů hned v prvním díle. „Lidé od zvířat jsou šílení. Jsou napůl mimo. Jsou to blázni. Lidé od opic jsou zvláštní, ale … lidi od velkých koček jsou hajzlové, co vám vrazí kudlu do zad.“ 

TIGER KING

V USA se dnes chová více tygrů v zajetí, než je na celém světě ve volné přírodě. Joe Exotic je vidlák z Oklahomy, který má na 200 velkých koček. Vlastní něco, co by s určitou dávkou nadhledu bylo možné označit jako ZOO. Joe Exotic také miluje zbraně a ve velkém je nakupuje. Žije s dvěma manžely, z nichž jednomu by mohl dělat otce. Zřejmě také bere/distribuuje drogy. Kandiduje na prezidenta. Později na guvernéra. Zdá se vám to „moc“? Ne. Podobně švihlí jsou i všichni ostatní, kteří se motají kolem.

TIGER KING

Seriál postupně představuje další figurky z businessu a vám začne pozvolna padat čelist. Je v tom tolik špíny. Původně zamýšlený dokument se měl věnovat chovu „velkých koček“ v USA. To, jak se na příběh nabalovaly další události a s jakými osobnostmi tvůrci přicházeli do styku, tento úvodní záměr nakonec zcela překreslil. Vznikl tak spektákl, který na sebe chaoticky vrství děje.

TIGER KING

Jsem přesvědčen o tom, že svůj podíl tu mají i tvůrci, kteří velmi umě pracují s emocemi diváka a věci odhalují postupně a pozvolna. Na konci máte pocit, že to snad ani nebyl dokument, ale spíše nějaká hodně ulítlá reality show. V závěrečném díle, kdy probíhají rozhovory s lidmi, co se v TIGER KINGovi objevili, to trochu působí, jako by hráli někoho jiného. Zajímavé je také to, že se již chystá plnohodnotné filmové zpracování Tiger Kinga.

TIGER KING

Postupem času na povrch vyplavou další závažné okolnosti, které trumfnou původní téma. V rámci děje se řeší vražda a plánování vraždy. Vše začíná mít rozměry cirkusové gangsterky. Věci začnou nabírat ještě šílenější obrátky a vy si přestanete pokládat otázku, kdo vlastně je Joe Exotic, protože to přestane mít smysl. Ke konci vám ho začne být líto. Přes to všechno, že je to egomaniak, kterého pohání nenávist. Muž, který dělá šílené věci jen pro pozornost a sledovanost. Současně si začnete připouštět, že v dnešním světě, kde hodně lidí touží „být viděno/natáčeno“ jde vlastně o celkem běžné motivace. Ego je nejtvrdší droga. Stejně tak touha po pozornosti světa. Sám ve svém okolí mám malé J. Exoticy. A rozhlédněte se kolem sebe, možná jich také pár najdete.

TIGER KING

 1

RIP
RIP

Verdikt

Nejbizarnější dokument v tomto i jakémkoliv jiném vesmíru.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

USA, 2020, 5 h 58 min (Minutáž: 40–49 min)


Režie: Rebecca Chaiklin, Eric Goode
Kamera: Damien Drake
Hudba: Mark Mothersbaugh, John Enroth, Albert Fox
Hrají: Joe Exotic, Carole Baskin, Stephen Colbert (a.z.), David Letterman (a.z.), Shaquille O'Neal (a.z.), Bhagavan Antle, Howard Baskin, John Finlay, Eric Goode, Rick Kirkham, Joel McHale