ODIOUS MORTEM - Synesthesia

ODIOUS MORTEM - Synesthesia

ODIOUS MORTEM - Synesthesia

ODIOUS MORTEM - Synesthesia

Kalifornská BDM scéna má vo svete extrémneho podania kovu smrti obzvlášť dobrý zvuk od konca 90. rokov minulého storočia. Odvtedy, konkrétne od roku 1998, trvá aj existencia sanfranciského spolku ODIOUS MORTEM, ktorý po dvoch albumoch z rokov 2005, resp. 2007, išiel do útlmu či zápolil s kadejakými situáciami, ktoré prináša život, a tak jeho aktuálny tretí album „Synestesia“ vyšiel až koncom januára tohto roku.

Trinásť rokov je dlhý čas, možno teda porovnávať. Debut „Devouring The Prophecy“ priniesol brutálny death metal, počuteľne ovplyvnený DEEDS OF FLESH, akurát s nie takou ponurou atmosférou, akú vedela vytvoriť družina okolo Erika Lindmarka (R.I.P.). Dvojka „Cryptic Implosion“ znamenala posun k sofistikovanejšiemu a technicky vyšperkovanému podaniu žánru, hudba je tu z podobného „vrhu“ ako tvorba DECREPIT BIRTH. Nie náhodou, traja za štyroch členov OM v tejto skupine predtým či potom niečo odohrali.

ODIOUS MORTEM

Aktuálnu trojku „Synesthesia“ pripravili ODIOUS MORTEM v zostave Joel Horner (basgitara), KC Howard (bicie, gitary), Dan Eggers (gitary) a Anthony Trapani (vokály). Tí istí ľudia ako pred trinástimi rokmi, ale hudba sa opäť o kúsok posunula. Desiatka skladieb prináša technický death metal s ľahkým príklonom k BDM a oproti minulosti sa vyznačuje hlbším, hutnejším a „oblejším“ zvukom, v ktorom vyniknú ťažké, drvivé riffy v pomalších dôrazných pasážach, ktorých oproti minulosti pribudlo.

Celkovo možno povedať, že náklepy ustúpili v prospech stredných a rýchlejších temp, v porovnaní s dvojkou je tu menej orgií gitarového vyšperkovávania, miesto ozdobnosti sa o slovo hlásia priamočiarejšie harmónie a gitary sú pri všetkej technickej prepracovanosti v prvom rade masívne. Dalo by sa povedať, že v rámci žánru ide o energický, útočný kus, ktorý zároveň prináša solídnu porciu melodiky. Vokál je hlboký, dôrazný, nadštandardne zrozumiteľný, čo nahrávke spolu s jej zvukom a kompaktným aranžovaním dodáva nádych 90. rokov, aj keď tu o nejaké retro absolútne nejde. OM skrátka znejú „vybúrene“ a uvážlivo, ako kapela, ktorá vie, že na výbuchy brutality sú tu iní borci a radšej sa šikovne venuje syntéze „umeleckosti“ a „smrteľnosti“.

 1

Martin Lukáč

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
7,3 / 10

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Dormant Retribution
  2. Condemnation Foretold
  3. Ruins of the Timeworn
  4. Replenish the Earth
  5. In Abominable Form
  6. Eagle's Tower
  7. Cave Dweller
  8. Spirit Hole
  9. Synchronicity
  10. Dissonant Theology

Diskografie

Synesthesia (2020)
Cryptic Implosion (2007)
Devouring The Prophecy (2004)
Gestation Of Worms (demo) (2003)

Jiné pohledy

7 / 10

Návrat z téměř uplného zapomění se povedl. Pamatuji si stále moc dobře, jak mě předchůdce "Cryptic Implosion" svého času hodně bral. Novinka má v tomto směru o něco menší tah, ale pár poslechů odhalilo její kvality. ODIOUS MORTEM dnes představují hlavně velmi dobré řemeslo na poli technického BDM a to vůbec neznamená jen nudnou rutinu. Snad jen s tím mírně plechovým zvukem kytar budu asi ještě chvíli zápolit.

Dalas | 16. května 2020

 

7,5 / 10

Třetí řadovka ukazuje ODIOUS MORTEM opět v trochu jiném světle. Stejná sestava, která se podepsala pod jeden z mých nejvíce oblíbených tech BDM záznamů vůbec (samozřejmě mluvíme o výjimečné „Cryptic Implosion“), se po třinácti letech sešla a jednoduše si udělala radost novou deskou. „Synesthesia“ už rozhodně není tak explosivní ani tak živelná a testosteronem napumpovaná kolekce, je spíše klidnější, přemýšlivější, melodičtější, ale pořád stejně inteligentní. Odlehčená produkce po většinu času nahrávce prospívá, nicméně v pasážích, kdy ODIOUS MORTEM chtějí trochu povolit otěže a evidentně začít diktovat v přísnějších BDM intencích, už tak dobře nefunguje. I tak je „Synesthesia“ velmi příjemná, zbytečně neexhibující, ale posluchačsky stále poměrně dost náročná tech death metalová deska.

Reaper | 15. května 2020