MOTORBAND - I posledním pochybovačům už by to mělo dojít (rozhovor s Liborem Matejčikem)

MOTORBAND - I posledním pochybovačům už by to mělo dojít (rozhovor s Liborem Matejčikem)

MOTORBAND - I posledním pochybovačům už by to mělo dojít (rozhovor s Liborem Matejčikem)

MOTORBAND - I posledním pochybovačům už by to mělo dojít (rozhovor s Liborem Matejčikem)

Rozhovory s Liborem „Máčou“ Matejčikem, možná i díky tomu, že historie jeho celoživotního díla MOTORBANDu stále jaksi narůstá, neztrácejí na přitažlivosti a ani si nemohou stěžovat na nedostatek materiálu, který je třeba probrat. Vždyť co etapa mezi jednotlivými studiovými nahrávkami kapely, to události, které by si zasloužily možná i nějaké filmové zpracování. Nejinak tomu je i s vydáním nejnovějšího, v pořadí již šestého řadového alba „Černá & bílá“, na němž nejenže zpívá už šestý zpěvák (a zdaleka se to nerovná počtu zpěváků, kteří kapelou za léta její existence prošli), ale také všechno to, co mu předcházelo, přesně zapadá do výše popsaného scénáře. Přesto (nebo právě proto) je nové album dalším výborným počinem z dílny původně teplického metalurgického zázraku a samotný „Máča“ vám naznačí proč.   

Když jsme spolu mluvili naposledy, říkal jsi, že dá-li bůh, oslavíte až 35. narozeniny. Jak moc se Nejvyšší musel snažit, co myslíš?

Hodně. Víš, muzika je moje láska, můj život. Máme to s Karlem Adamem asi jako životní poslání. Zkrátka nás to strašně baví. Dokážeš si to představit, že jsme čtyři roky jezdili, já 400 km a Karel 300 km, na zkoušky? Po příjezdu jsme byli schopni ještě pět hodin hrát a ani nejít pak na pivo! Tak to už je opravdu něco jinak. Ne, kecám, my jsme po zkoušce vždy ještě trpělivě prolejzali Zlín, a vždy našli non stop bar, kde jsme si těch pár piv dali (smích).

Když jsem vloni v létě vnímal kauzu s odchodem tehdejšího zpěváka (a kytaristy), říkal jsem si, ten chlap to má snad geneticky dané, tyhle problémy…

Nebyl to jejich odchod. My tři, já, Karel Adam a Standa Pliska jsme se rozhodli s nimi dál nepokračovat, lidově řečeno, vyhodili jsme je. Ale aby si někdo nemyslel, že jsme je vyhodili jen tak z plezíru, ze dne na den, to ne. To rozhodování trvalo osm až devět měsíců, kdy jsme se snažili hledat klady a sestavu zachránit. Uvědomovali jsme si, že to bude pro MOTORBAND rána, a taky, že je Luděk excelentní zpěvák. Nicméně po těch devíti měsících negativa převážila pozitiva a všichni tři jsme dospěli k rozhodnutí, že s nimi dál pokračovat nebudeme.

Jinak nevím, co mám geneticky dáno. Nedávno jsem se dozvěděl, že z kapely REGON, kde Luděk Struhař a Jan Jiříček působili po vyhazovu z MOTORBANDu, taky oba vyhodili. A netrvalo to ani tak dlouho. Myslím, že tam působili něco málo přes rok. Takže jestli mám něco geneticky dáno, tak asi málo vlasů, a že hrozně snadno tloustnu (smích).

Připouštíš si mimochodem, třeba i v téhle souvislosti, že problémy MOTORBANDu se sestavou by mohly být (nebo jsou) výhradně spojené s tvojí osobou?

Já uznávám, že moje tempo a nasazení nemusí někdo rozdýchat, ale to platilo určitě v éře sestavy 1986 – 1990. A možná trochu v éře prvního comebacku 1993 – 1994. Mám v povaze ukotvenou jedinou vlastnost a tou je jít dopředu a dělat, co je potřeba. Dnešní sestava jsou kluci, naprosto zodpovědní sami k sobě, není třeba je tlačit a přesvědčovat. Vědí, co je jejich role v kapele. Plní si ji na 100%.   

MOTORBAND

Jak to dopadlo s oním zápisem ochranné známky ke jménu MOTORBAND, který u Úřadu průmyslného vlastnictví měl za tvými zády provést Luděk Struhař?

No, táhlo se to vlastně až dodnes. Komunikovalo se přes právníky a Struhař registraci ochranné známky MOTORBAND nakonec zrušil. Takže je všechno v pořádku.

A teď už nám prosím ve zkratce představ své nejnovější spoluhráče…

Kytarista Vojta Brázda vyhrál konkurz a byla to šťastná volba. Je to skvělý hráč a muzikant, má pokoru a respekt. Zdravý respekt. Je obětavý a naprosto spolehlivý. Navíc chápe zákonitosti týmové spolupráce a hrozně chce. A zpěvák Láďa Korbel, to je atomová bomba. Má v sobě kýble energie. Myslím, že ještě ani netuší, jaký v sobě má potencionál.

Jakou životnost má tahle sestava, co myslíš? A kolik sil to stojí tebe samotného, dávat to pořád znovu dohromady?

Nemyslím na to. Zajatce neberem. Jdeme dál dopředu. Dokud budu dýchat, budu hrát. Každý je tam, kde chce být. Dva roky jsme s Karlem a Standou zažívali peklo s bývalým zpěvákem a kytaristou. Vydrželi jsme to. Našli jsme dva skvělé kluky, kteří chtějí a jdou s námi.

Co symbolizuje název nového alba „Černá & bílá“? Svádí to k úvaze, že všechno v životě je nakonec skutečně jen černé nebo bílé, ale nikoliv černobílé…

Ano, téma je to věčné. Každý hledá pravdu, která je dcerou času. Námět na text jsem zadal textařce Heleně Kubelkové. Mým motivem bylo ukázat lidem, kde je pravda, a že to ukáže vždy čas. Byl jsem si tím jistý. Vyhazov Struhaře a Hanse Jiříčka byl doprovázen házením špíny na mou osobu, jak to dělám špatně, jaký jsem hajzl, podrazák, atd. Dovršením toho byl jejich pokus mě zastavit, a ukrást mi jméno MOTORBAND. Tak a teď ať se každý podívá, co za ten rok a půl od jejich vyhazovu vyprodukoval MOTORBAND a co vyprodukovali ti dva bývalí vyhození členové! I posledním pochybovačům už by to mělo dojít.

MOTORBAND

Jak bys popsal proces přípravy a vzniku nového alba?

Abych řekl pravdu, tak jsem nadšený z toho, jak k tomu kluci přistoupili od začátku. Doma jsem nahrál a nazpíval asi 24 nápadů na songy. Všechny nápady kluci dostali. Každý pak dával každému songu body od jednoho do deseti a těch 12 – 13, co mělo nejvíc bodů, bylo vybráno na album. Na nich jsme pak začali pracovat na zkušebně. Anketa byla tajná, nikdo nevěděl, jak kdo bodoval. Na zkušebně jsme pak všech těch 12 – 13 songů zaranžovali. Podotýkám, že hlavní slovo v aranžování má Karel Adam, ale každý se k aranžím vyjadřuje a i Karla občas přehlasujeme. Další fáze byla předprodukce, kdy Karel odjel do Brna a s bubeníkem Standou Pliskou za dva nebo tři víkendy do poslední noty zaranžovali party bicích a basy. A takový přístup jsem ještě nezažil. Standa pak z not naklikal v počítači všechny bubny. Poslal mi to, a my s Vojtou do toho nahráli kytary a zpěvy. Pak jsme se znova sešli u nás doma, kde jsme songy poslouchali, a ještě jsme aranže upravovali. Opravdu to byla maximální profesionální příprava, a jsem za to rád. Každý pak jel do studia a přesně věděl, co a jak zahrát. Jsem z toho nadšený.

Proč je (podle mého) jedna z nejlepších skladeb alba „Pravda nebo lež“ zařazena jen jako bonus, když podle jejího refrénu je zřejmě pojmenované celé album?

V podstatě to má jen jediný důvod. Zvuk. „Pravda nebo lež“ a „Sraž mě znova“ jsou nahrávané a mixované v jiném studiu.

Co texty? Také jsi minule říkal, že texty neřešíš a necháváš je na zpěvákovi, protože on musí v první řadě vědět, co, proč, a o čem chce zpívat. I tady se něco změnilo?

Ano, změnilo a zásadně. Jeden text jsem dokonce napsal sám. Ale objevil jsem velice talentovanou básnířku a skvělou ženu, s kterou osobně souzním. Soňa Wantuloková je celoživotní hard and heavy fanynkou a bývalou členkou tvrdého jádra KREYSON a naštěstí i fanynkou MOTORBANDu. Soňa jednou na svém FB profilu sdílela básničku a mě se líbila. Tak jsem se jí zeptal, kdo to napsal? A ona mi skromně řekla, já. A bylo hotovo. Zeptal jsem se jí, jestli by nechtěla zkusit napsat text na naše nové skladby. No, a na albu jich má nakonec devět.

A co zpěvák Ladislav Korbel, ten nemá potřebu se vypsat z nějakých svých pocitů a nálad?

Láďa se mi přiznal a já si toho moc cením. Zkoušel to dřív jak textově, tak skladatelsky, ale přiznal si, nebo na to po létech přišel, že to není jeho dar. Sám se považuje za interpreta. Tohle je taky jeden z důležitých faktorů. I to je dar určité pokory. Vycítit, jestli to, co tvořím, má smysl, hodnotu, a věřím tomu a chci se tomu věnovat? Důležité je, že spolupráce mezi Soňou, mnou a Láďou funguje. Máme podobné světové a životní postoje.  

MOTORBANDCítím z některých nových skladeb něco jako bilancování („Dohoda duší“ a hlavně „Díky vám“)? Nastává snad na něco takového v případě MOTORBANDu čas?

Víš co, já cítím s každým vydáním nový skladby určitou satisfakci. Se Soňou jsme vedli hodinové diskuze na téma život, přátelství, úspěch, pokora, vytrvalost atd., atd. Téma textu „Díky vám“ přesně vzniklo po takové diskuzi, kdy jsem zmínil, že chci všem za všechno poděkovat. I za ty sračky s bývalým zpěvákem.

Tahle skladba, doprovozená mimochodem značně sugestivním klipem, je vůbec zřejmě zcela speciálním kusem, tedy nejen pro to, že v něm zpíváš, mám pravdu?

Ano, je to tak. Původně ji měl zpívat Láďa, ale producent Dan Barták, který nám do čtyř songů aranžoval vícehlasy, a hlídal při natáčení Láďu, druhý den přišel s nápadem, nebo přesvědčením, že ten song musím nazpívat já. Kluci souhlasili. Mě polil studený pot, ale nakonec co? Myslím, že se mi to povedlo, ne? Překvapil jsem sám sebe.  

Při přehrání na youtube.com album „Černá & bílá“ nabízí ještě jeden bonus „Nechte mě bejt“, který se ale na fyzickém nosiči nenalézá… Pročpak?

Protože to byl song, který jsem složil jako můj protest a vyjádření k situaci kolem zavádění vládních totalitních praktik. Věnoval jsem ho platformě Česko – Jedno společné srdce, kterou jsem založil společně s Klaudou Kryšpínem. Elektronickou distribuci, kde využíváme služeb CD Baby, nikdo neřeší, a byla by škoda song elektronicky nevydat. Přináší nám to ze streamingu nějaký ty USD (smích).

MOTORBAND

Co si tedy vůbec myslíš o způsobu, který naše vláda bojovala a bojuje s pandemií covid-19? A jak se tě tahle pandemie dotkla osobně?

Mě se dotkla osobně už v březnu 2020. Nesl jsem to těžce, protože když začala vláda nařizovat, diktovat, zakazovat, cítil jsem, že je tu něco hodně špatně. Chovali se k nám a chovají jak k dementům. Nesvéprávným, nezodpovědným dementům! Trvá to dodnes, protože jim to pořád většina lidí baští. I když se to lepší, a lidi procitají.

Jaké jsou vaše současné plány? A jak do nich zapadá živé hraní? Na jaký setlist se případně můžeme těšit?

Čekáme na potvrzení termínů. Zatím jsou potvrzené na červenec čtyři. Začínáme 9. 7. na River Festu. Do konce září by mohlo vyjít tak deset nebo jedenáct akcí. Bohužel pět domluvených už ale bylo zrušeno. No a z nového alba bude do playlistu zařazeno určitě tak čtyři až pět songů.

MOTORBAND

A co plány k již zvažované „Best Of“ nahrávce, nazpívané třeba Ladislavem Korbelem, ještě stále přichází v úvahu? A pak si také říkám, jestli by nestálo za pokus vydat znovu na jednom nosiči i všechny skladby, nazpívané kdysi Kamilem Střihavkou a vydané jen na singlech?

Ne, chceme ještě letos začít aranžovat songy na další LP. Mám naskládáno na další čtyři alba. Teď se soustředíme na PR a propagaci alba „Černá & bílá“. 19. června natáčíme další videoklip k songu „Ukaž svou tvář“.

Zbylo ještě něco, co jsme nezmínili?

Já snad, že děkuju za rozhovor. Všem lidem přeju, ať rostou, vzdělávají se a hledají pravdu. Nebo ámen s náma. Já věřím, že se pravda nakonec ukáže, a každý dostane, co si zaslouží.

 1

Louis

Další informace