DEXTER: NEW BLOOD - Píseň ledu a smrti

DEXTER: NEW BLOOD - Píseň ledu a smrti

DEXTER: NEW BLOOD - Píseň ledu a smrti

DEXTER: NEW BLOOD - Píseň ledu a smrti

Vzpomínáte na Dextera? Sedmá série byla tak hrozná, že osmou jsem neviděl. A stejně, když ohlásili NEW BLOOD, věděl jsem, že neodolám. Zatoužil jsem vrátit se. Dexter je přítel. První úspěšný pokus stvořit seriálového antihrdinu. Sériového vraha, kterého si oblíbíte. Je to jako se po létech dozvědět, co dělá váš nejlepší kámoš ze střední, kterého jste dlouhé roky neviděli. Za těch osm let se mnohé změnilo. Dexter se odstěhoval. Žije v městečku Iron Lake ve státu New York. Zima a sníh. Předvánoční čas. Dexter začal nový život na maloměstě. Žije sám ve srubu, randí s místní policejní šéfkou a pracuje v místním obchodě se zbraněmi. Idylu naruší návrat Dexterova syna Harrisona, což dává do pohybu mnohé další.

DEXTER: NEW BLOOD

Doba se ale změnila. Dexter se změnil. Polevil. Odložil "Temného pasažéra" a ztratil velkou část ze své pedantské pečlivosti i schopnosti odhadnout situaci. Nemá věci ve svých rukách nejen, co se své minulosti týče, ale velmi zápasí s rodičovstvím, touhami a vztahy. Tančí mezi střepy. A vy se o něj bojíte. Víc než kdykoliv jindy chápete, co prožívá, když se snaží nalézt cestu k problematickému synovi. Jeho svědomí tu znázorňuje duch jeho nevlastní sestry Debry a seriál tak místy připomíná dvacet let starý seriál Sex Feet Under, který vynesl herce Michaela C. Halla do širšího povědomí. Právě jeho interakce s Debrou jsou naprosto skvělé, vtipné a trefné.

DEXTER: NEW BLOOD

Restart se povedl po všech stránkách. Drobně věci naznačuje, takže je máte šanci odhadnout před tím, než je řekne naplno. Nejen díku tomu si po celou dobu uchovává velmi solidní tempo, vnitřní pnutí a hlavně návykovost. Jen co skončí první díl, budete chtít víc. Prostě budete mít touhu vědět, jestli teorie, které si uděláte, budou nakonec souznít se scénáristy.

Některé kroky, které seriál dělá, jsou uspěchané. Někdy máte pocit, že to není ten Dexter, kterého znáte. Mnohokrát jsem si říkal „tohle by přece Dexter nikdy neudělal“. Tvůrci seriálu to samozřejmě dělají schválně. Ke kormidlu se posadil Clyde Phillips, který má na svědomí první série a je to hodně znát. Na smyslu humoru i velmi vážných myšlenkách, které vás nutí k mnohem většímu nadhledu nad sérií jako celkem. V jednu chvíli na vás Clyde Phillips pomrkává a hází vám reference na nesmrtelnou znělku první série a vzápětí vám hlavní postavu nasvítí tak, že vás děsí. Jsou tu chvíle, kdy vám ukazuje Dextera v kontextu celého jeho života a odhaluje fakt, že je tragickou prokletou postavou, která se dřív nebo později stává zhoubnou pro své okolí. Myslím, že právě přijetí nebo nepřijetí této myšlenky je signifikantní pro to, jak na vás restart série bude působit.

DEXTER: NEW BLOOD

Několikrát jsem přistihl tvůrce u zkratek, které je ale nutné udělat, protože se seriál odehrává na příliš malé časové ploše. V těchto chvílích působí seriál poněkud tuze a možná i lacině, protože si solidně ulehčuje cestu. Na druhé straně tu jsou i figury, které působí jaksi navíc, což děj nechtěně komplikuje. V prvních dílech se zjeví, působí zajímavě, ale pak zmizí, jako by jejich postavu v druhé polovině někdo kompletně vyškrtl ze scénáře a jen zapomenul na již hotové scény z počátku. To ale zdaleka nejsou atributy, pro které bych chtěl nového Dextera cupovat na kousky.

DEXTER: NEW BLOOD mě bavil, přikoval ke křeslu a nutil mě pokračovat dál a dál až na samý konec. Nové postavy vás zajímají, nejsou jen něčím do počtu, zasněžená krajina a vánoční světýlka dodávají atmosféru. Ačkoliv jsem nad ním po sedmé sérii zlomil hůl a nikdy neviděl tu osmou, tak tohle opravdu stálo za to.

DEXTER: NEW BLOOD

DEXTER: NEW BLOOD

 2

RIP
RIP

Verdikt

Dexter je zpátky. A je to velký návrat.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

USA, (2021–2022), 8 h 55 min (Minutáž: 44–59 min)
Tvůrci: Clyde Phillips
Režie: Marcos Siega, Sanford Bookstaver
Předloha: Jeff Lindsay (kniha)
Scénář: Clyde Phillips, Warren Hsu Leonard, David McMillan, Tony Saltzman, Veronica West, Scott Reynolds, Kirsa Rein (méně)
Hudba: Pat Irwin
Hrají: Michael C. Hall, Jack Alcott, Clancy Brown, Jennifer Carpenter, Julia Jones, Alano Miller, Johnny Sequoyah, Jamie Chung, Michael Cyril Creighton, Fredric Lehne, David Zayas, Shuler Hensley, Jami Tennille, Gregory Cruz, Pamela Matthews, Gizel Jimenez, Andrew Fama, Oscar Wahlberg, Steve M. Robertson, David Magidoff, John Lithgow