BRUTAL ASSAULT 2022 - Deň druhý a MISERY INDEX s rastúcim trendom

BRUTAL ASSAULT 2022 - Deň druhý a MISERY INDEX s rastúcim trendom

BRUTAL ASSAULT 2022 - Deň druhý a MISERY INDEX s rastúcim trendom

BRUTAL ASSAULT 2022 - Deň druhý a MISERY INDEX s rastúcim trendom

Toto nie je oficiálny súhrn, ani žiadny veľký report. To všetko ešte len príde, keď vzácny kolega RIP zosumarizuje všetky svoje fotografické úlovky, vnemy a postrehy. Toto tu sú len malé útržky slovenského Metalosaura, prvé myšlienky po zobudení a predovšetkým redakčná snaha v konečnom dôsledku zachytiť všetko, čo sa deje na každoročnej metalovej fieste v josefovskej Pevnosti. Skladáme mozaiku z malých čriepkov – týchto šesť pridávam za stredu 2022.

1. Dokonalé počasie

Naozaj by sme nemali opomenúť tento zdanlivo okrajový fakt. Lebo na ňom vlastne stojí a padá zážitok z každého jedného koncertu pod holým nebom. Počasie v tomto roku vyšlo až neskutočným spôsobom. Ako na objednávku. Zvlášť príjemné sú chvíle po západe slnka a tie vzácne momenty, keď si uvedomíte, že nepremýšľate nad tým, či vám je teplo alebo zima a len si užívate koncert a celkovú festivalovú atmosféru. Na Brutal Assault 2022 sa z tohto pohľadu bude veru dobre spomínať.

Obrázek_3

2. Nezamestnanosť a inflácia a MISERY INDEX

Ekonomický ukazovateľ, ktorý do celkového hodnotenia kvality života počíta aj s mierou inflácie a nezamestnanosti... a jedna z najlepších deathmetalových/grindových kapiel na svete. MISERY INDEX majú v tomto roku neskutočnú formu. Ich novinka „Complete Control“ je pre mňa v rámci žánru to najlepšie, čo sa v prvom polroku urodilo; aj preto som si naozaj vychutnal ich dokonalú šou na Brutalčeku. Mix prastarých vecí a brutálnych peciek z posledných dvoch albumov v dokonalom zvukovom prevedení – piaty koncert MISERY INDEX na Brutal Assaulte bol veľkou oslavou súčasnej extrémnej gitarovej hudby. Ten rozdiel medzi brutalitou týchto starých skúsených dravcov a mladých neškodných vĺčat LORNA SHORE bol priam hmatateľný.

3. Paradox IMPERIAL TRIUMHANT

Fenomén súčasného experimentálneho metalu má čerstvo vonku album „Spirit Of Ecstasy“. Brutal Assault bol prvou zastávkou ich európskeho turné, odohral sa vzadu na malom pódiu Bastion a keď ho tak spätne hodnotím, prichádzam na zaujímavý fakt – IMPERIAL TRIUMPHANT patria na veľké pódiá, tá ich sonická pyramída s jazzovými základmi aplikovanými na black metal, tie veľké gestá fanúšikov architektonického a vizuálneho štýlu art deco, to šampanské na pódiu... na druhej strane je však ťažko stráviteľná až neprístupná štruktúra skladieb a vtipné momenty, keď bubeníkovi Kennymu vypadne z ruky palička a on začne hrať najskôr dlaňou a potom si nájde niečo malé kovové a tým ťuká do činelov. Videli ste už niekedy metalového bubeníka, ktorý by si na pódium nezobral náhradné paličky? Som veľmi zvedavý, čo z tohto umeleckého projektu vyrastie. Buď niečo veľké, alebo naopak, obskúrnosť, na ktorú po pár rokoch zabudneme. Tak či onak, na Bastione mali obrovský dav zvedavých divákov a na rozdiel od utorkových VOICES z nich v priebehu koncertu neubúdalo.

Obrázek_4

4. Objav menom HANGMAN’S CHAIR

Toto je presne to čaro hudobných festivalov. Narazíte na nich na kapely, ktoré vás celé roky obchádzali, často ste ani netušili, že existujú. Napríklad títo sympatickí Francúzi a ich nočné vystúpenie na Bastione. Pulzujúca elegantná melanchólia s výbornými melodickými spevmi a chytľavými refrénmi. Veľmi osviežujúci moment tohtoročného Brutal Assaultu!

5. Výborný zvuk

Ďalšia zdanlivá maličkosť, ale vo svojej podstate opäť nesmierne dôležitá vec. Zvuk festivalu sa na našich fórach rieši celé roky, v priebehu predchádzajúcich sezón Brutalu sa často stalo, že niektoré z koncertov trpeli z dôvodu technických či ľudských zlyhaní. Nič také som v tomto roku zatiaľ nezaregistroval. S výnimkou premotivovaného zvukára indických sympaťákov BLOODYWOOD, ktorí boli miestami naozaj príliš nahlas. Na všetkých pódiách sa čaruje s parádnym zvukom. Aj nočné zaklínanie DARK FUNERAL ho malo krištáľovo čistý.

Obrázek_1

6. AMENRA nikdy nesklame

Toto bol môj štvrtý koncertný zážitok s touto belgickou hlukovou inštitúciou. Druhý vonku na festivale, opäť na Brutal Assaulte. Tentokrát rovno na najväčšom pódiu a bol som milo prekvapený z tých tisícok fanúšikov, ktorí mali aj neskoro po polnoci chuť a predovšetkým dostatok síl. Colin si išiel tradične dušu vykričať, perfektne zohratá kapela do nás púšťala jednu zvukovú vlnu za druhou; to nočné pohupovanie a headbangovanie v pomalých rytmoch bolo pred odchodom z areálu úplne dokonalé.

Dnes nás čakajú mocní MERCYFUL FATE a tiež CRADLE OF FILTH, PARADISE LOST, BLOOD INCANTATION, CATTLE DECAPITATION, 1914... nech vás kondička nezradí a dobrá nálada pretrvá až do sobotnej noci!

Fotografie: FB Brutal Assault a IMPERIAL TRIUMPHANT

 2

Rudi

Další informace