NOVINKY

VI. ročník hudebních cen Vinyla 2016

Hudební ceny Vinyla vstupují do VI. ročníku. Nominace pro rok 2016 budou známy 6. prosince. Slavnostní vyhlášení pak proběhne v pražském Lucerna Music Baru 9. února 2017. Podobu letošního vinylu (ocenění) navrhne výtvarnice Eva Koťátková. Vyhlašovacím večerem bude provázet manželsko-umělecká dvojice Marie Bláhovcová & Bohdan Bláhovec.

Zahájení nového ročníku Vinyly je spojeno s pravidelnou obměnou Rady ceny Vinyla, která navrhuje porotu a pomáhá cenu ideově formovat. Viktora Paláka, jemuž skončil mandát v Radě, tak od letošního ročníku nahradil hudební publicista Miloš Hroch. Aktuální složení Rady pro VI. ročník cen Vinyla je: Iva Jonášová (Radio Wave), Mary C (Radio Wave), Jan Macháček (Radio Wave / Lidové noviny) a Miloš Hroch (Radio Wave / Hospodářské noviny).

Porota, hlasování

Z návrhů Rady také vzešla letošní porota. „Každoroční obměna poroty samozřejmě souvisí se změnou Rady. O letošních výsledcích tak rozhodne celkem 27 hlasovatelů (loni 23). Každoroční změny by měly zajistit, aby porotu tvořili lidé, kteří scénu skutečně stále aktivně sledují,“ vysvětluje za koordinátory Vinyly Pavel Uretšlégr. (Seznam porotců viz níže). Porota bude opět hlasovat dvoukolovým systémem ve třech kategoriích (Deska, Objev, Počin / Událost). První kolo hlasování proběhne v termínu 25. listopadu – 3. prosince. Výsledky nominací budou oznámeny 6. prosince.

Vyhlášení

Slavnostní vyhlášení VI. ročníku hudebních cen Vinyla se uskuteční ve čtvrtek 9. února 2017 v pražském Lucerna Music Baru. „Vyhlášení se každoročně snažíme pojmout jako svátek domácí hudby a také zároveň jako průřez toho zajímavého na tuzemské scéně. V konečné podobě line-upu bychom chtěli zohlednit i letošní nominace, proto definitivní podoba dramaturgie bude známa v první polovině prosince,“ dodává k podobě večera Pavel Uretšlégr.  Samotné vyhlášení výsledků bude tentokrát pod patronací umělecko-partnerské dvojice Marie Bláhovcová & Bohdan Bláhovec.

Autorem obalu výročního vinylu, který slouží jako ocenění pro vítěze ve všech kategoriích a jenž obsahuje po jednom tracku od nominovaných v kategoriích Deska roku a Objev roku, bude letos výtvarnice Eva Koťátková. „Eva Koťátková patří mezi nejvýraznější tuzemské umělkyně a zároveň se jí podařilo prosadit i v mezinárodem kontextu. O to víc nás těší, že si ve svém nabitém programu dokázala udělat čas na Vinylu. Obal od Evy Koťátkové vnímáme i v symbolické rovině jako příspěvek k diskuzi na téma, jak a za jakých okolností mohou čeští umělci vykročit k zahraničními publiku,“ vysvětluje za koordinátory k výběru výtvarnice Tomáš Grombíř.

Fotografie: http://vinyla.cz/foto/rocnik-2015

Porota VI. ročníku hudebních cen Vinyla 2016

Císařová Judita (Radio Wave)
Faix Jan (His Voice)
Ferenc Petr (His Voice)
Franta Tomáš (AlterEcho)
Helar Ondřej (nezávislý publicista)
Hlaváč Ondřej (nezávislý publicista)
Horovic Maxim (Full Moon)
Hroch Miloš (Radio Wave)
Jírovec Vojtěch (Radio Wave)
Jonáš Zbořil (Radio Wave)
Jonášová Iva (Radio Wave)
Klusák Pavel (Lidové Noviny)
Kocábek Antonín (nezávislý publicista)
Kratochvíl Matěj (His Voice)
Lichnovský Zdeněk (Radio 1)
Macháček Jan (Radio Wave / Lidové noviny)
Mary C (Radio Wave)
Neusar Zdeněk (Radio 1)
Nykl Lumír (nezávislý publicista)
Palák Viktor (The Aardvark / Full Moon)
Pařízek Michal (Full Mooon)
Pazdiorová Helena (AlterEcho)
Špičák Jiří (Radio Wave)
Švamberk Alex (nezávislý publicista)
Turek Pavel (Respekt)
Udvardyová Lucia (nezávislá publicistka)
Veselý Karel (nezávislý publicista)

O Vinyle

Cenu iniciovalo a produkčně zajišťuje občanské sdružení Goliart, zastoupené Pavlem Uretšlégrem a Tomášem Grombířem. V I. ročníku Vinyly byly oceněny v jednotlivých kategoriích skupina B4 za album Didaktik Nation Legendary Rock (Deska roku), Fiordmoss (Objev roku) a festival Creepy Teepee (Počin roku).  Ve II. ročníku byly oceněny Květy za album Bílé včely (Deska roku), Planety (Objev roku) a Vydavatelské aktivity Polí5 (Počin roku). V III. ročníku si ocenění odnesly Vložte kočku za nahrávku SEAT (Deska roku), Nylon Jail (Objev roku) a Piana na ulici (Počin roku). Vítězové předposledního aktuální ročníku jsou DVA s albem Nipomo  (Deska roku), Schwarzprior (Objev roku) a Studio Needles se svou hudbou k audioknize Solaris (Počin roku). Lauretáty posledního ročníku jsou pak Dizzock s albem Elegy of Unsung Heroes (Deska roku), Aid Kid (Objev roku) a kompilace Jdi a dívej se (Počin roku).

Partneři

Hlavním partnerem hudebních cen Vinyla je KZK tiskárna s.r.o. a společnost GZ Digital Media. Mediálními partnery jsou časopisy Respekt, His Voice, Full Moon, The Aardvark, aktualne.cz,  AlterEcho a dále rádia Radio Wave a Radio 1 . Partnerem slavnostního vyhlášení je pak Lucerna Music Bar.
Projekt hudebních cen Vinyla podporuje Ministerstvo kultury ČR.

Bližší informace o hudební ceně Vinyla včetně podrobného způsobu hlasování apod. naleznete na www.vinyla.cz. Další informace pro novináře poskytnou koordinátoři hudební ceny Vinyla:

Tomáš Grombíř, tomas@vinyla.cz, tel. 605 294 728
Pavel Uretšlégr, pavel@vinyla.cz, tel. 725 424 423

Louis

Zveřejněno: Čtvrtek, 24. listopadu 2016