NOVINKY

Rock for People

Zakladatel Sonic Youth Thurston Moore, Dub FX a Lower Than Atlantis jsou dalšími posilami Rock for People

V Praze 22. března 2017 – Zakladatel a klíčový člen legendárních Sonic Youth Thurston Moore, velmistr loopingu a beatboxu Dub FX, angličtí rockeři Lower Than Atlantis nebo post-punkoví Idles jsou nejnovějšími posilami festivalu Rock for People, který se uskuteční od 4. do 6. července 2017 v Hradci Králové. Příští týden festival zdražuje vstupenky, aktuální edice celofestivalových pasů je do 31. 3. 2017 v prodeji za cenu 1800 Kč.

Rodák z Melbourne Benjamin Stanford aka Dub FX patří k nezpochybnitelným ikonám loopingu a beatboxu. Jeho typický zvuk, který je fúzí hip hopu, drum’n’bassu, dubstepu, grime a reggae, rozpoznáte už po několika úvodních vteřinách. K tomu si připočtěme ještě jedinečnou schopnost naladit se na stejnou vlnovou délku s publikem a výsledkem je, že jen za pomoci mikrofonu, looperu a několika udělátek, dokáže strhnout jak kolemjdoucí na ulici, tak desetitisícové davy na hlavních festivalových pódiích, o čemž na počátku léta přesvědčí i návštěvníky Rock for People.

Thurston Moore zaujímá čelní místo na alternativní rockové scéně. Byl zakladatelem a klíčovým členem Sonic Youth, skupiny, která redefinovala rockový zvuk na přelomu století a ovlivnila celou generaci rockerů. Na svém kontě má spolupráci s mimo jiné s Yoko Ono, Lydií Lunch, ikonickými Sparks, metalovými Twilight a dalšími hvězdnými muzikanty. V Hradci Králové se Thurston Moore představí společně se svým dávným parťákem Stevem Shelleym u bicích, basistkou Deb Googe, známou z My Bloody Valentine a druhým kytaristou Jamesem Sedwarsem (Chrome Hoof, Guapo). A nepřijedou s prázdnou, 28. dubna totiž vyjde jeho nová deska Rock n Roll Consciousness, na které se podílel i producent Paul Epworth známý spoluprací se zpěvačkami Adele či Rihannou. Video k novému singlu Smoke of Dreams:
https://www.youtube.com/watch?v=8c0pR02pv9k&feature=youtu.be

S oznamováním zatím zdaleka nekončíme! Celkem na festivalu vystoupí přes 100 interpretů. V současné době jsou oznámeni Die Antwoord, Evanescence, Foster The People, Cage The Elephant, The Boody Beetroots LIVE, Dub FX, Marmozets, Slaves, Deez Nuts, Comeback Kid, Kraftklub, Moose Blood, Eskimo Callboy, Novelists, Imminence, Sam Alone & The Gravediggers, Lower Than Atlantis, The Picturebooks, Spring King, Tagada Jones, Northlane, Gomad!&Monster, Thurston Moore Group, Idles, Gasmac Gilmore či Kontrust.

Vstupenky jsou v prodeji na www.rockforpeople.cz. Aktuální edice celofestivalových pasů je až do
31. 3. 2017 v prodeji za cenu 1800 Kč. K dispozici jsou také kombotickety nebo jednodenní vstupenky na 4. července, kdy vystoupí Die Antwoord, Cage The Elephant či Comeback Kid.

Kam pro více informací a hudbou letošních interpretů:
Web: www.rockforpeople.cz
FB: www.facebook.com/rockforpeople.czechrepublic
Youtube playlist: www.youtube.com/playlist?list=PL_smLsso3ByqO3BYg19A6zVYLpXIpGkHE
Spotify playlist: https://open.spotify.com/user/rockforpeople/playlist/1fz0EgzXu3ia7Yzqdbf8xn


Thurston Moore Group
Novináři a hudební experti někdy připomínají hráče mariáše, když se trumfují o to, kdo Thurstonovi Moorovi, zakladateli a klíčovému členovi legendárních Sonic Youth, přisoudí vyšší a lépe definované zásluhy o rockovou kytarovou hudbu posledních dekád. Zatímco Rolling Stone ho vidí jako 34. největšího kytaristu všech dob, v časopisu Spin soudí, že je dokonce spolu s kolegou Lee Ranaldem ze Sonic Youth absolutní jedničkou.

Ve svých začátcích pracoval v hudebních a literárních časopisech a po večerech hltal představení Patti Smith, Williama Borroughse a dalších. Začátek oslnivé hudební kariéry můžeme datovat do roku 1981, kdy s Kim Gordon a Lee Ranaldem založili Sonic Youth. Moore se však vždy snažil najít si širší a pestřejší pole působnosti a tak jej můžeme najít po boku Yoko Ono, spolupracoval s Lydií Lunch, Johnem Zornem, ikonickými Sparks, metalovými Twilight a dalšími. Po rozpadu Sonic Youth vydává sólové akustické album Demolished Thoughts a je inicátorem punkového projektu Chelsea Light Moving. Letos v dubnu přidá do své diskografie další album - Rock n Roll Consciousness.


Dub FX
Muzikální talent a schopnost komunikace, to jsou dvě důležité věci, bez kterých vám k dlouhodobějšímu úspěchu nepomohou ani drahé nástroje a špičkové vybavení. Obou těchto darů se dostává v míře vrchovaté letos čtyřiatřicetiletému Benjaminu Stanfordovi, rodákovi z australského Melbourne, kterého zná celý svět pod jménem Dub FX. Začínal v několika lokálních kapelách, ale zásadní zlom přišel teprve o pár let později, když se přestěhoval do Itálie a začal jen s jednoduchým aparátem s beatboxerským buskingem.

Nad jeho bezchybnými beaty a rytmickými rámci mísícími hip-hop, reggae a drum"n"bass se pohybuje hlas, který je doma v jazzové lehkosti, soulové naléhavosti i melodické nápaditosti, a který si skvěle rozumí i s jinými spřízněnými muzikanty během pověstných kooperací. K tomu připočtěme pět samostatných alb a několik účastí na kompilacích, ale hlavně stovky a možná tisíce živých vystoupení: Dub FX má prostě hlas, který má u posluchačů velkou váhu. A přesvědčí o tom i návštěvníky letošního festivalu Rock for People.
 

Lower Than Atlantis
Dohromady se tahle parta absorbující rock v mnoha jeho podobách dala už před deseti lety ve Watfordu ve východoanglickém hrabství Hertfordshire. Brzy poté se objevilo EP a první album Far Q vyšlo v roce 2009. Jejich třetího alba Changing Tune si všiml i legendární rozhlasový DJ Zane Lowe, a vánoční singl Merry Christmas (Wherever You Are) způsobil nefalšovaný poprask prostřednictvím sociálních sítí. Rok 2014 přinesl LTA průlomovou změnu: Podpis smlouvy se Sony Music. Následují koncerty na velkých scénách prestižních festivalů, jako je Reading a Leeds Festival. Singl Here We Go v červnu nasazuje BBC Radio One a jejich čtvrté, tentokrát eponymní album, označil britský časopis Rock Sound jej za nejlepší album roku. V průběhu dalšího roku sílící pozici Lower Than Atlantis potvrzují úspěšné koncerty doma i v Evropě a singl Get Over It se usazuje na 13 týdnů na špičce žebříčku prestižního časopisu Kerrang!.

Začátkem února letošního roku vydali páté album Safe In Sound, které sklízí nadšené ohlasy, a v rámci velkého turné, které jeho vydání provází, se energičtí Lower Than Atlantis vynoří i na Rock for People.


Idles
Vylezli z temných a vlhkých děr britského přístavního města Bristol, aby na troskách tamní skomírající indie scény vykřičeli svůj strach, naštvanost a obavy ze světa, který je obklopuje. Jejich post-punk je surový a upřímný až na dřeň, jejich koncerty ždímou z fanoušků i jich samých pot a krev.

Po několika singlech a EP letos v březnu vydali debutové album Brutalism, pojmenované po (i nám dobře známému) poněkud neosobním architektonickém stylu. Jeho nahrávání poznamenalo i tragické úmrtí matky frontmana Joea Talbota. Syrovost, síla a intenzita sdíleného poselství se tak ještě umocnila.  V březnu se Idles představili poprvé na legendárním SXSW Festivalu v texaském Austinu a vyjíždí na velké turné, které v létě zahrne i Rock for People. V jednom interview Joe Talbot říká: „My tu nejsme proto, abychom spouštěli revoluci, nebo něco podobného. Ale o politických věcech a o tom, co nás štve, se bavíme v putyce, tak proč bych o tom neměli zpívat na pódiu?” A to je přístup, kterému český fanoušek jistě porozumí.

RIP

Zveřejněno: Pátek, 24. března 2017

Poslední novinky související s Rock for People

ROCK FOR PEOPLE 2024 - oznámil pořádně nadupaný balíček kapel, které příští léto od 12. ... [Pondělí, 6. listopadu 2023]
Rock for People - "I přes to, že festival Rock for People přiváží každým rokem ty největší světové hvězdy, ... [Pondělí, 13. února 2023]
Rock For People 2023 - Třetím headlinerem historicky největšího 27. ročníku Rock for People a hvězdou sobotního večera jsou THE 1975. ... [Úterý, 29. listopadu 2022]
Rock for People hlásí VYPRODÁNO - "Fanoušci rozhodli, Rock for People bude letos největším tuzemským festivalem! ... [Čtvrtek, 12. května 2022]
ROCK FOR PEOPLE - "ODKRYL PRVNÍ OKÉNKO ADVENTNÍHO KALENDÁŘE, NA FESTIVALU ZAHRAJÍ IDLESDnešním dnem odstartoval festival Rock for People vánoční maraton oznamování nových jmen, ... [Pondělí, 6. prosince 2021]


Vyhledat Rock for People na webu Metalopolis