NOVINKY

BRUTAL ASSAULT 2018

Nové potvrzené kapely: WARDRUNA, CONVERGE, TORMENTOR, INGESTED!

Norský fenomén Wardruna na BA 2018! Kapela založená Einarem Kvitrafnem Selvikem okouzlila už svým debutovým albem Gap Var Ginnunga, kterým započala trilogii Runaljod. V průběhu let Wardruna hledala cesty, jak svůj unikátní zvuk přenést na pódia. Výsledkem je hrstka velmi zvláštních koncertů, jedním z nich je například vystoupení před 1100 let starou lodí Gokstad ve Viking Ship Museu v Norsku.

S využitím speciálních nástrojů a zpěvem ve staré norštině Wardruna pokračuje v tradici prastaré severské hudby. Kapela nevyužívá v hudbě jen staré nástroje jako kraviklyra, tagelharpa, harfu nebo kozí rohy, ale také stromy nebo kameny. Všechny tyto prvky jsou pečlivě vetkané do hudební krajiny, kterou doplňují šeptající hlasy, melodické zpěvy či mohutné sbory. Ačkoliv je Wardruna popisovaná nejčastěji jako folk, world music nebo ambient, žádný z těchto žánrů nedokáže přesně vystihnout unikátnost jejich zvuku.

Je nám také velkou ctí, že pionýři black metalu Tormentor (official) povstanou po dvaceti letech z mrtvých, aby pro vás zahráli na příštím BA! Tormentor (official) vznikli v Budapešti v roce 1985 a dnes platí za jedno z nejlépe uchovaných tajemství black metalu. Ne mnoho fanoušků klasických kapel druhé vlny black metalu (zejména těch norských) si je vědoma vlivu, který Tormentor (official) měli na jejich tvorbu. Jejich naprosto zásadní debut Anno Domini a předchozí demo Seventh Day of Doom patří k těm nejvlivnějším black metalovým nahrávkám s velkým dopadem zejména na kapely jako Mayhem, Dissection, Nifelheim, Immortal, Darkthrone nebo Emperor.

Přestože bylo album Anno Domini nahráno už v roce 1988, kvůli problémům s komunistickým režimem trvalo mnoho let, než oficiálně vyšlo, a tak se věhlas kapely šířil pouze pomocí podzemnímu směňování nahraných kazet. Kvůli tomu zůstali Tormentor (official) pro mnohé takříkajíc 'pod radarem'. Dnes však můžeme hudební vliv Tormentor (official) směle zařadit mezi průkopnické kapely, jakými byly Bathory, Sarcófago nebo Celtic Frost.

Po rozpadu Tormentor (official) v roce 1991 byl jejich vokalista Attila pozván do Bergenu, aby nahrál svůj inovativní zpěv na další z nejdůležitějších milníků žánru debutní album Mayhem De Mysteriis Dom Sathanas. Attila se pak věnoval mnohým hudebním projektům a od roku 2004 je opět vokalistou Mayhem, zatímco kytarista Tamás Buday hraje nekompromisní black/thrash se švédskými Nifelheim. Proto se rozhodně není třeba obávat o muzikantské schopnosti Tormentor (official), kteří budou na BA hrát v klasické sestavě z konce 80. let.

Dalšími energickými hudebními proroky, tentokrát ohýbajícími, rozšiřujícími a fúzujícími žánry metalcoru a hardcoru, kteří se vrací na pódia BA, jsou Converge! Novátorská parta z Bostonu se po pětileté odmlce hlásí s novým albem The Dusk In Us. Converge se proslavili svým neutuchajícím citem pro avantgardu živelně smíchanou s pulzujícím (metal)hardcorem, což je přístup, který je rychle začlenil do kategorie hudebních průkopníků. Pokud kapelu neznáte, seznamte se alespoň s ikonickou nahrávkou Jane Doe, která z Converge udělala živoucí kult.

Poslední kapelou na dnešním seznamu jsou šiřitelé brutal death metalové nákazy INGESTED z anglického Machasteru, kteří vydávají na nejdůležitějším labelu jejich žánru - Unique Leader Records

Louis

Zveřejněno: Středa, 18. října 2017

Poslední novinky související s BRUTAL ASSAULT 2018

BRUTAL ASSAULT 2018 - program po jednotlivých dnech i časech je zveřejněn!více najdete zde:http://brutalassault. ... [Úterý, 24. července 2018]
BRUTAL ASSAULT 2018 - Vygenerujte si vlastní plakát a za odměnu se potkáme v backstagi letošního BA! ... [Středa, 4. července 2018]
BRUTAL ASSAULT 2018 - POSLEDNÍ UPDATE! Protože řádil šotek, máme pro vás několik kapel, ... [Středa, 20. června 2018]
BRUTAL ASSAULT 2018 - "Na začátek čertužel musíme uvést kapely, které již byly potvrzeny, ... [Pátek, 1. června 2018]
BRUTAL ASSAULT 2018 - Aktuální update sestavy není běžným výčtem kapel, jaké byste na metalovém festivalu očekávali. ... [Středa, 18. dubna 2018]


Vyhledat BRUTAL ASSAULT 2018 na webu Metalopolis