Tomáš „Střap“ Stulík (HEAVING EARTH, ex-INTERVALLE BIZZARE) - Nejen o Brutal Assaultu a death metalu...

Tomáš „Střap“ Stulík (HEAVING EARTH, ex-INTERVALLE BIZZARE) - Nejen o Brutal Assaultu a death metalu...

Tomáš „Střap“ Stulík (HEAVING EARTH, ex-INTERVALLE BIZZARE) - Nejen o Brutal Assaultu a death metalu...

Tomáš „Střap“ Stulík (HEAVING EARTH, ex-INTERVALLE BIZZARE) - Nejen o Brutal Assaultu a death metalu...

Člen Brutal Assault týmu, správce BA myspace profilu, špičkové deathové hrdlo, hudební srdcař, kterému koluje místo krve rozžhavený smrtící kov… Najdete ho s jistotou na každém koncertu Victora Wootena i HATE ETERNAL, na letošním Brutal Assaultu přirostlý k notebooku píšící officiální OnLine report z festivalu, redaktor několika webových metalových stránek, …  to je Střapák - bývalý vokalista INTERVALLE BIZZARE, který v současnosti zastává pěvecký post v klubající se kapele HEAVING EARTH, která na to, že nemá za sebou ještě ani jedno vystoupení, poměrně dynamicky víří vody tuzemského death metalu. Nejen o průběhu letošního Brutal Assaultu, death metalové scéně, minulosti, současnosti a budoucnosti Střapových kapel bude tento rozhovor…

StraúZdravím, první téma, které bych rád otevřel je letošní Brutal Assault. Téměř po celou dobu jsi psal OnLine report, který si lidé mohou přečíst zde. Měl jsi vůbec čas při tom všem shonu si vychutnat kapely?

Zdravíčko. No docela i jo. Oproti Shindymu, který vlastně běžně neví, co na festivalu hraje a jak, páč nemá absolutně čas. Určitě tě bude zajímat, co se mi líbilo. Čili moji favoriti INVERACITY, BEHEADED, HOUR OF PENANCE, NEUROSIS a MAYHEM. Co si tomu říkal ty?

NEUROSIS rozhodně, z tebou jmenovaných INVERACITY, BEHEADED velmi potěšili od HOUR OF PENANCE  jsem čekal více a pro mě byli libůstkou samozřejmě i takové ty popiny jako ANATHEMA. Dá se říci, že tě někteří interpreti něčím překvapili? Nemyslím jen vystoupením, jistě jsi měl možnost i nějakého kontaktu v zákulisí festivalu.

Vidíš, ANATHEMA byla pro festival určitě dobrá volba. Hele v podstatě, ani moc ne. Já ti nevím - potěšila mne určitě ZUBROWSKA. Překvapení se moc nekonalo, ale jedno říct musím. Minulá sestava byla mému srdci o něco bližší. Docela by mě zajímalo, kam až se dokážou zlepšit třeba TEXTURES. A co se týče toho zákulisí - jasně měl jsem možnost pár lidi potkat. Největší drak je Attila z MAYHEM, který zaspal letadlo, tak jel autem a to tím způsobem, že až před pódium. Holt to má hozený jinak, myslím (smích). Jinak docela jsem byl překvapenej z názorů na jeho image, byla hodně provokativní, ale nemyslí to vážně. Převlečenej už byl snad i za Bugs Bunnyho.

StrapZaslechl jsem něco o tom, že nešlo o zaspání, ale o nedorozumění v tom jestli letadlo letí ve 4:00 nebo v 16:00… Součástí toho, že jsi hlavním správcem brutalassaulťáckýho myspace profilu bylo i to, že jsi na myspace téměř po celou dobu psal i online report. Myslím, že tvé nekompromisní publicistické umění mám celkem zmapované a v online reportu jsem měl silný dojem, že se držíš velmi, ale velmi zkrátka a jsi až příliš loajální. Co to? Opravdu se ti všechny kapely tak sedly, nikdo z účinkujících tě nezklamal?

No to víš, že jsem byl hodnější než normálně. Podívej se na to z racionálního hlediska - myspace je komerční věc, a tak jsem ji měl dělat. Čili je jasný, že jsem pochválil i CRADLE OF FILTH, který opravdu neposlouchám a poslouchat nebudu. Úkol jsem bral jako do budoucna a to dostat na příští rok na BA ty lidi, kteří nejsou z naší rodný hroudy. Jasně, ty si řekneš, že to ode mě není upřímný, ale já ti můžu napsat věc jinou - kdo z toho myspace-u mne zná jako ty a další lidi tady? O to tam jde. Jinak jsem si chvílema říkal, že se za sebe můžu stydět, ale víš jak to je. Prostě věc, která je nutná a je pro dobrou věc. Brutal Assault je rok od roku nákladnější fest a prodat ho prostě musíš, to pokud by se klukům nepovedlo, mohou si jednoznačně hodit špagát. Tak jsem ze sebe v tom reportu udělal, co nejsem... prostě tak, no.

Smekám, počítal jsem s výhybkami zalitými v alibismu – a ty ses nám zpříma odkopal, to jsem nečekal, to si tě teď ani vychutnat nemůžu. Pojďme k jiné stránce festivalu. Typickým znakem třináctého Brutalu byl déšť. Jak moc zkomplikoval život týmu zajišťující běh festivalu? Museli se řešit nějaké nenadálé situace?

Jasně - to byl docela průšvih. Nikdo nevěděl, jak vypadá ten areál pod vodou… Však jsme samotní viděli, že to sundalo pivní stan a hezkou část občerstvení. Škoda. No to víš problémy to nadělá, pár lidí zmoklo tak, že jelo domů. Holt se to stává, ale nejhlavnější je podle mne, že se to nepodepsalo na účasti kapel. Pokud celkově měl běh festivalu cca 10 minut zpoždění je to super výsledek, ne? Hm a nakonec odpadla jedna kapela, to se myslím taky dalo přežít.

StrapPro mě osobně je lepší bláto, než čtyřicetistupňový pařák. Poměrně často jsi byl k vidění velmi blízko stage, nemohl jsem si nevšimnout možná až příliš nekompromisních zásahů bezpečáků v situaci, kdy byl nějaký plavec vhozen lidmi za zátarasy – podobná reakce byla vyžadována?

No toho jsem si moc nevšiml. Je možné, že nějaký zásah neadekvátní byl. Ona tahle páce je dost těžká, pokud tam stojíš celý festival, asi to není úplně bez nervů. Na druhou stranu, podívej se na to, že tam byl koridor vyhrazený pro fotografy a dostat kopačku do mašiny za 150 kolíku je dost na nic. Chápu, občas to možná bylo moc. Každopádně to má víc úhlů pohledu. Občas mají i kapely svoje požadavky. Jasně těžko se to hodnotí…

Když už jsme u Securitas... Poslední den před setem HATE, bylo možné vidět velmi spěchající dav bezpečnostní agentury, který se velmi spěšně dral k východu, součástí tohoto běhu jsi byl i ty a Shindy. Kam jste měli tak naspěch?

Dostali jsme hlášku, že se k nám chystají fanoušci třetí říše, jak jistě víš pánové měli dostaveníčko v Hradci. Brutal Assault má v záhlaví festival proti násilí a intoleranci. Věř, že není v ničím zajmu, aby se na festivalu někdo řezal. Šli jsme mapovat situaci. Naštěstí, pokud vím, se tento problém nakonec nevyskytl. Jinak podle mě dostupných informací násilí proti minulému roku ubylo. Což mne, přes vyšší počet návštěvníků, skutečně těší.

StrapVelkou obavu měl pořadatelský tým hlavně z polských návštěvníků, kteří – proč to neříci na plnou hubu – dělali minulý rok největší bordel a problémy. O Polákovi, který minulý rok spadl z hradeb pevnosti a následně napadl záchranáře, kteří ho oživovali, slyšel asi už kdekdo. Jaké opatření se zavedla, aby ubylo problémů? Tušíš, jestli se do budoucna chystá nějaké efektivní opatření proto vrhačům plných kelímků?

Jasně. Myslím, že to byly hlavně cedule, které upozorňovaly na to, že Brutal Assault není občanská válka. Jinak mám pocit, že si pár polských fans uvědomilo, že dost lidí prostě serou. Za což jim děkuji. Přeci jen sebekritika je potřebná. Vrhání kelímku, to je věc prostě na pěst, co k tomu říct. Uff, pomalu nejlepší by bylo, kdyby si dotyčného našli a vysvětlili mu to. Což je zase v příkrém rozporu se záhlavím festivalu. Jinak pár jich určitě bylo rozumné najít, to máš pravdu. Co by si navrhoval ty?

Právě, že nemám vůbec žádné tušení, jak proti tomuto nešvaru nějak rozumně a efektivně bojovat bez nasazení neadekvátního množství pozorovatelů a řešitelů podobných situací – možná něco poradí čtenáři tohoto rozhovoru…
Můžeš nám poodkrýt nějaká čísla z pozadí organizace takové akce jako je Brutal Assault? Jaký byl letos jeho rozpočet, kolik lidí vlastně letos areál pojal?

Rozpočet neznám, a tak ti ho nepovím. A i kdybych ho věděl, stejně neřeknu, tyto věci zůstávají pod pokličkou. Ale jestli tě to zajímá, tak vím, že crew mělo okolo 300 osob. Oficiální množství platících je 11500 osob, což je podle mne opravdu hezké číslo. Akce je to už skutečně monstrózní a na mě trošku už i moc. Jak si lidé mohli všimnout, festival má skutečně evropské parametry a počítám, že nárůst se ještě očekávat dá. Samosebou to má mnoho aspektů, které určí jaký další ročník bude. Ještě k tomu rozpočtu - Brutal Assault má rozpočet rok od roku vyšší, což při pohledu na sestavu je asi nejspíš jasné.

StrapTo je úctyhodné číslo, přeci jen, ještě v roce 2004 byl počet platících pouhých 1500. Skoro to vypadá, že se v Jaroměři Brutal Assault zabydlel na delší dobu, než dva roky. Máš nějaké informace o změnách v areálu na příští rok? Zaslechl jsem něco o třech pódiích a dalších zajímavých možnostech…

Já jsem se s Tomášem viděl před pár dny a vzhledem k tomu, že mám představu kolik se na myspacu ptalo kapel, jestli mohou hrát, tak vím, že by to třetí pódium uneslo. Hele, podívej, areál je maximálně pro 15000 lidí, víc už by to asi hodně skřípalo. Pokud vím areál se měnit nebude, ale taky se můžu krutě mýlit, protože taky může být natřískaná sestava. Třetí podium by v Jaroměři možné i bylo, ale tento ročník byl areál větší a myslím, že hezkých pár lidi bylo za Chill out zonu vděčných. Takže osobně mi přijde myšlenka třetího pódia dobrá tak napůl.

Můžeš vypustit nějakou bulvárnější informaci z pozadí Brutalu? Jen připomínám, že to, že ENTOMBED zvraceli, již všichni ví…

Já nic až tak bulvárního nevím. Ono zase jsou ty muzikanti v drtivé většině docela v pohodě, čili až takový bulvár ze mě nedostaneš. No jako obecně jsou nejpraštěnější norský black metalisti, jak jsem tak zjistil, ale opravdu ti toho moc nepovím. Teď se cítím skoro trapně, ale nic mě nenapadá, co bych mohl bonzovat, jen že jsem se v backstage lekl Dannyho z CRADLE OF FILTH.

Intervalle BizzareTomu se mi nechce věřit, ale chápu loajalitu ke chlebodárci. Tuším, že na sedmém Brutal Assaultu si se svou tamější kapelou INTERVALLE BIZZARE nejen hrál, ale byl jsi i jakousi ikonou festivalu zvěčněnou na každé vstupence, čí to byl nápad? Kdy jsi vlastně byl na svém prvním Brutalu – máš třináct čárek bez jediného „áčka“?

Jasně to jsem si mohl myslet, že to vyhrabeš. Ano, je to tak, byla to sedmička, však jsem si hrál na popud velkého Bizzara aka direktora http://marastjakcyp.com na Jamese Bonda. Mimochodem byl k tomu i newsletter a víš, co bylo nejvtipnější? Původně na něm byla psaná doména marastjakcyp.org, ale ta stačila před festem expirovat tak musel velký Bizz ty newslettery přepisovat. Třináct čárek nemám v žádném případě, na BA jsem byl tuším sedmkrát. Čili áčko mám pětkrát. Příští rok možná přichystám áčko šesté.

Co plánuješ tak moc dopředu? Nebo je to tím, že už tě žádné jméno nedokáže napřesrok na Brutal Assault přitáhnout?

Hele, já jsem s Obscurem strávil strašně času, abych pravdu řekl, jsem z těch koncertů strašně unaven. Jasně, možná se sáhne po něčem, co chci opravdu vidět, a celkově je BA určitě super festival, ale já upřímně, pokud to je trošku půjde, zvolím na příští rok Neurotic Deathfest v Holandsku. Chtěl bych potkat pár starých známých a sestava je tam víc pro mě. Co by mne na Brutal přitáhlo? VOIVOD, ROLLINS BAND, PESTILENCE, no SUFFOCATION a MORBID ANGEL bych si dal, ale nepředbíhejme. Třeba kecám.

Intervalle BizzareJiž jsem zmínil INTERVALLE BIZZARE. Pojďme se k této mrtvolce na chvilku nostalgicky vrátit. V době, kdy jste se rozpadali, byly ke slyšení výkřiky, že je to největší škoda pro českou death metalovou scénu. Našlápnuto rozhodně bylo. I dnes lze zaslechnout, že nejsmrtelnější rány českému deathu uštědřili KRABATHOR, HYPNOS a právě INTERVALLE BIZZARE. Vzhledem k tomu, že je to již nějaký ten pátek, zkus připomenout, proč se INTERVALLE BIZZARE rozpadli…

INTERVALLE BIZZARE je kapela, ze které všichni odešli. Docela mi to připomíná, jak popisoval Danny Lilker rozpad BRUTAL TRUTH. O INTERVALLE BIZZARE přestali členové kapely postupně jevit zájem. Ládis moc hrát nechtěl. Franta to cítil progresivnějším směrem. Tomáš Fiala na to neměl čas, což na druhou je trošku dobře pro scénu, páč s jeho nástupem do teamu Brutal Assaultu došlo jednoznačně k jeho rozkvětu a nejen to. Samozřejmě on a Martin jsou duší Obscuru. Pak byli poslední tři členové v kapele Tomáš Halama, Jirka Zajíc a já. Jenže Tomáš tou dobou hrál na basu a my neměli kytaristu a hledali jsme adepty a vhodní nebyli. Dneska už je to jedno. Tomáš se začal věnovat kytaře a vlastně jsme se my tři sešli  v HEAVING EARTH. A samozřejmě nesmím opomenout Patrika Šnobla, druhého kytaristu HEAVING EARTH, který nás opět nakopl tím správným směrem, opět dělat death metal.

StrapK HEAVING EARTH se dostaneme, nepředbíhej. Proč nebylo možné nabrat nové muzikanty a obnovit činnost? S tvým přehledem o scéně působí situace, kdy nemůžeš najít kytaristu, kterých je všude nejvíc, poměrně dost neuvěřitelně. Zvláště do kapely, jejíž hvězda stoupá poměrně závratnou rychlostí v době, kdy byla pražská scéna o dost živější než je tomu dnes.

Prostě podívej, pokud hraješ s kadencí jak hrál INTERVALLE, nemůžeš hrát s každým a potřebuješ člověka, se kterým dokážeš trávit hodně času. My jsme nechtěli hrát za každou cenu. Prostě pokud nemáš lidi, se kterými to chceš dělat a kteří to chtějí dělat, není to ono. INTERVALLE BIZZARE můžeš brát na jedné straně jako promarněnou kapelu, ale já v tom spatřoval i druhou rodinu a to nejde jen tak. Blbě se popisují všechny věci, co se udály od roku 1997 do roku 2005. My jsme k sobě jako lidi měli i po rozpadu blízko, to se prostě blbě nahrazuje.. .možná ti to přijde pitomý…

Rozhodně ne, chápu to… to že jste nepřetrhali vazby je vidět i nyní, vždyť tři členy z INTERVALLE BIZZARE lze vidět v nové kapele HEAVING EARTH, která v Praze pod tvojí taktovkou roste a sílí. Jak si vysvětluješ, že o kapele, která ještě neměla ani jeden koncert a má jen dvě zkušebnové nahrávky, jsou ke slyšení snad jen samé superlativy, včetně velkohubých vzkazek, že se jedná o nejlepší death metal v našich luzích a hájích? Nebo ještě jinak… poraď jiným kapelám, jak tohoto efektu docílit! (smích)

Strap a HEAVING EARTVěnuj death metalu půlku života, něco pro ten styl udělej a pak se ti odvděčí. Já nevím, jak je to možné, jen mám pocit, že to o sobě nešíříme my, ale tak nějak to spíš šíří lidi. Jak toho docílit? No jako jsme docela profláklý ksichty a navíc třeba Jirka má pověst výborného bubeníka, což potvrzuje i jeho práce s UPRISE. Ehm, snad jen moje taktovka se mi nezdá - jsme kapela bych řekl. Jasně některé věci asi spadnou na mě. Jak to říct, na hudební scéně mám kontakty a celkově mě to i baví se tak motat okolo. Ono nestačí prostě sedět doma a snít o úspěchu. Prostě je dobré pokud jste vidět. Někdy je to zatracená otrava, ale je to nutné. Já mám vizi tlačit HEAVING EARTH hodně ven. Sice teď je to trošku zbytečný, páč máme (hlavně já) hodně práce před sebou, ale death metal je styl, o kterém mám pocit, že tu scéna téměř umřela. Já se prostě budu snažit kapelu kopat za hranice. V žádném případě však Čechy nepodceňuji - jsem tu doma.

Tím chceš říci, že death metalová scéna umírá celkově nebo jen u nás?

U nás poslední dobou chrápe. Asi tak GODLESS TRUTH neměli bubeníka a už mají a co tak kluci říkali, budou nás od nich čekat zajímavé koncerty. Páč co mi říkal Peťa Švancara, chtějí udělat průřez celou tvorbou. DESPISE měli problém s bubeníkem a snad to jde správným směrem, docela jsem zvědav, co z kluků vyleze. Standardně se snaží makat se SMASHED FACE, ti jedou slušně. Jejich tvorba má stoupající tendenci. Pak tu hrají standardně slušně POPPY SEED GRINDER. Jsou tu i nějaký mladší kapely, tak uvidíme kam se to posune. FEEBLE MINDED hrajou pěkně, taky bych čekal, že se po těch letech budou někam tlačit, moc mi to nepřijde. Mimochodem to slovenská scéna mi přijde, že žije o dost víc.

A scéna v zahraničí - to se moc srovnávat nedá, protože jaksi jsem jen projel scénu italskou, francouzskou, řeckou, holandskou, dánskou a naopak death metal v klasickým pojetí zažívá spíš renesanci.

StrapZdá se mi, že na úkor deathu teď frčí spíše death core střihu DESPICED ICON. Jak se ti líbí méně standardní death – pokud se otočím na českou scénu, vytáhnul bych asi jména TRANSLUNARIA nebo MINDWORK.

Vidíš, to jsem nenapsal, ale rozhodně je to pravda. Určitě se jedná o kapely, které by mohly hodně promluvit do dění, obě jsou na tom velmi dobře instrumentálně. Zručné kapely. Obě jsou super a doufám, že to někam kluci dotáhnou, ale třeba MINDWORK mi přijdou dost na začátku cesty s kontaktama atd. Ale ona je to mladá kapela. Jasně, je starší než HEAVING EARTH. TRANSLUNARIA je taky vedená Fredem jako SMASHED FACE, ale taky mi přijde, že by pánové mohli hrát víc. Já je třeba ještě neviděl a rád bych…

Vraťme se k HEAVING EARTH - v sestavě je Tomáš Halama, pokud se nemejlím, je to původem baskytarista, co ho přimělo ke změně nástroje? Snad ne právě nemožnost nalézt zručného kytaristu?

No a víš, že to vlastně jinak nebylo. Začalo to zajímavě, protože v INTERVALLE BIZZARE už vlastně nikdo nic neskládal, tak vzal Tomáš bráchovi Jolanu a začal. Pak nějak nebyl kytarista, tak začali pomalu kluci hrát spíš s kytarou a Tomáš sahal na basu méně a méně a nakonec z něj je kytarista. Docela vtipný, ale je to tak. On je vlastně kytarista z donucení (smích). Ale myslím, že mu jeho nynější role více jak dobře svědčí. Myslím, že se k base moc vracet nehodlá.

Strap a HEAVING EARTHEAVING EARTH – tedy ve volném překladu „bouřící se země“, kdo s tímto názvem vlastně přišel? Má jméno kapely nějaký hlubší smysl nebo jde prostě o vaši oblíbenou pecku od MORBID ANGEL?

No jako my máme všechny pecky od MORBID ANGEL oblíbené, ale tahle je obzvlášť rychlá a to máme rádi. A máš pravdu, má to pro nás hlubší smysl. Např. když David Vincent odešel od MORBID ANGEL, hodně lidí nevědělo, co s nimi bude. Nakonec nahráli „Formulas Fatal To The Flash“ a ta začíná totálně šíleným nástupem právě s „Heaving Earth“ = důkaz stálé silné kapely... Něco jako znovuzrození. To v nás trošku přítomné je, ale třeba je to úplně jinak. Prostě taky MORBID ANGEL jsou pro nás jednoznačně vzor a kapela, kterou máme rádi a shodneme se na ní. Pro nás je pocta se jmenovat po jejich skladbě.

Vím, že to má být překvapení, ale nemohu se nezeptat. Bude se hrát tato skladba jako cover?

Uvidíme... jak si řekl, má to být překvapení…

StrapNo tím jsi skoro odpověděl (smích). HEAVING EARTH jsou podle dvou ukázek, které máte k dispozici, pevně zakořeněni v death metalu americké školy. Inspiraci v HATE ETERNAL nebo IMMOLATION nelze přehlédnout a vlastně ani ty ses netajil, že chceš udělat „české HATE ETERNAL“ – nebojíš se toho, že budete označeni za opisovače těchto pilířů žánru?

Nebojím. Já nikde netvrdím, že jsme originální. Tento styl milujeme. Nehodlám si tu hrát na ultra novou breakdown kapelu. Jsme death metalová kapela, hrajeme tento styl s láskou a zanícením a nemáme problém s tím, pokud nás někdo označí za kopii těchto kapel. Inspirovali nás a každý má nárok na svůj názor. Ještě něco - kolik HATE ETERNALŮ okolo tebe běhá? Podívej, my jsme starý death metalový čerti, nejsme kapela, co chce hrát něco jiného. Koneckonců klidně napište váš názor, rád si ho přečtu. Každopádně jsou to jedny z prvních skladeb, co jsme udělali dá se čekat možná i příklon víc k vlastní tváři.

No to bych čekal. Máš za sebou muzikantsky poměrně velmi dobře vybavenou sestavu, nemít vlastní hudební tvář, by bylo velkou chybou. Jsou ostatní skladby, které jste zatím nezveřejnili v podobném znění?

Ano, dá se říct po snad deseti letech, že máme i pomalou skladbu. Má devět minut a dělá nám radost. A pak máme dvě skladby, které jsou takového techničtějšího ražení... možná. Blbě se to popisuje, ale docela bych chtěl upozornit, že temnoty se nevzdáme. Naopak myslím, že budeme sahat dost po motivech ještě temnějších. Momentálně se začalo pracovat na skladbě ještě zběsilejší než je „Concepted Backwards“, uvidíme jak to půjde.

StrapTy dvě skladby, které jsou ke slyšení, znění na „zkušebnovou nahrávku“ poměrně dobře – čím to je?

No on pan kolega Zajíc (Jirka - bubeník) se dost zajímá o muziku z mnoha odvětví, od zvuku až po nevím kam. Měli jsme půjčený osmistopák a je to daný do stop a pak to Jirka nahrubo smíchal a poslal Otynovi, bubeníkovi z PIGSTY, který jako zvukař pracuje a ten si s tím pohrál s uchem profíka... na zkušebnu jsme spokojeni. Myslím, že se stydět nemusíme.

To rozhodně nemusíte, kdyby každá zkušebna hrála tak jako toto… Klobouk dolů. Možná je to předčasné, ale máš pro svoji novou kapelu nějaké mety – jsi poměrně ambiciózní člověk, takže věřím, že jsi již plánoval, snil i vizualizoval.

No mety. Hrát, co nejvíce, sehnat vydavatele, něco odehrát a dělat muziku tak, abychom s tím jako kapela byli spokojeni. Když to tak řeknu, chci ať fungují základní věci, pak můžeme pomýšlet na věci nahoře, ale chci konečně udělat smrtící rychlou a temnou desku. Přesně takovou jakou mám rád, o víc snad ani nejde. To je hlavní meta.

A nyní otázka přímo na tělo, kdy a kde proběhne první koncert?

No čekal jsem s čím strašným přijdeš. První koncert jsme potvrdili na 20.12. v Děčína na akci Vládi z FLESHLESS, čímž bychom chtěli poděkovat za nabídkou, kterou jsme s radostí přijali. Název akce je Christmas massacre a prý je tradiční. Čili snad se máte nač těšit, pokud jste z okolí

StrapCo bylo tvým hlavní hnacím motorem pro sestavení kapely. Chybí ti pódium nebo je ti trochu smutno při pohledu na death metalový žánr v naší zemi?

No, abych byl upřímný, nehodlal jsem se nikam vracet a vlastně už jsem to nečekal. Sjížděl jsem UG deathový desky a prokládal to jazzem a ten impuls nepřišel ode mne. Pak navíc my jsme plánovali, že uděláme jednou správně temnou odrůdu death metalu, ale nějak se to protahovalo, až jsem přestal být absolutně zaintersovanej. Kluci sem tam něco říkali a já už jsem to nebral vážně. No, jak to tak vypadá pořádně jsem se mýlil. Prostě jsem přišel na zkoušku a říkám, pánové je to dobrý. Hlavní impuls něco dělat vlastně přišel od Patrika s Tomášem a Jirka se přidal. Já jsem, i když dělám tento rozhovor, až poslední kolo u vozu.

Myslím, že na scéně budeš zdaleka nevýraznější kolo u vozu – přejděme k jiné tvé činnosti, na počátku jsem zmínil to, že se věnuješ i pisálkovství. Co tě vlastně dovedlo do tvého rodného Marastu? Psal jsi před tím do jiných zinů?

Ne, nikdy. Kromě textů na MJC píšu minimálně a pokud vynecháme jazzového genia Johna Coltrana a VOIVOD, tak snad ve všech případech se jednalo o death metal. Pisalkovství se věnuji zatraceně málo a vypadá to, že jsou věci, kterým hodlám dávat prioritu. Jinak věc, kterou jsem jako pisálek hrdý je spolupráce se anglicky psaným webzinem http://transcend666.com, což je čistě death metalová záležitost. Jinak šéfem tohoto zinu je můj starej kámoš Honza Fastner. Je tam sice jen pár věcí, ale jen ty, které nás zajímají. Např. rozhovor s Shaunem (ex-RIPPING CORPSE, DIM MAK, HATE ETERNAL) je, myslím si, důkazem, že toho třeba nemáme moc, ale pokud se do něčeho pustíme děláme to pořádně.

Strap a ZUBROWSKADále se angažuješ občas i v organizování akcí – máš na svědomí i návrat jednoho z klenotů letošního Brutal Assaultu – šílených frantíků zvaných ZUBROWSKA.  Nečekal bych, že ty, death metalový tradicionalista, který nemá rád trendové záležitosti, jakými jsou současný vzestup deathcoru, podpoří podobnou kapelu…

Tak za a) ZUBROWSKA není trendová kapela. Podobný styl hrají pár let. To, že je teď pozná pár kids, nemění nic na tom, že jejich hudbu znám pět let. b) Nutz je můj dobrý kamarád a pokud ty kluky trošku znáte, pak víte, že mají úchylku ve slovanských zemích. Oni prostě hledali nějaký kontakty, kde hrát a vymysleli si turné vesměs po našich zemičkách. No a jak jim přibývaly termíny, koukám „Praha need a help“ na myspace-u. My jsme na takovej způsob měli hroznou srandu z turné, který vypadají jako „Need a help“, „TBA“ atd. No pak koukám, že ten trouba Nutz to myslel z půlky vážně, když mi psal Sead z MORTALLY INFECTED, že je bude dělat v Bratislave a Frenky z KILLCHAIN se motá okolo koncertu v Košicích. Tak jsem okamžitě psal Nutzovi, jestli si tím need a help v Praze jako dělá ze mě prdel, nakonec to dopadlo tak: 27.9. skutečně zahraje ZUBROWSKA v klubu 007. Vstup bude 120 ,- Kč. Jinak další koncerty ZUBROWSKY budou čtenářům Metalopolis dostupné v Košicích, Bánské Bystrici, Bratislavě, Brně a Ostravě, čili šanci má dost lidí je opět vidět…

Nějaký zajímavý death metal tu udělat nehodláš?

No po novém roce bych něco pěkného udělal moc rád. Lákají mne kapely jako italští IMPOSER nebo dánští CRUFIX, ale uvidíme jaké budou podmínky. Tak jako se mi obě kapely moc líbí. Po čem bych skočil na 100%, kdyby mi to někdo nabídl, jsou řečtí DEAD CONGREGATION. Uvidíme, jaké budou podmínky. Pokud uvedená jména neznáte, zkuste se po jejich muzice podívat. Myslím, že je o co stát a jen potvrzují to, co jsem již předeslal, že Evropa zažívá death metal renesanci.

Doba vymezená rozhovoru se nachýlila, díky moc za tvůj čas. Máš na srdci ještě něco, o čem jsme nemluvili? Popřípadě nějaký vzkaz našim čtenářům?

Já myslím, že si mě propral až dost. Myslím, že to skoro stačilo, kdo má ty moje spamovací odpovědi číst. Já naopak poděkuji tobě za všetečné otázky a tvůj čas. Čtenářům snad jen: Poslouchejte muziku, navštěvujte koncíky a mějte se fajn.

 35

RIP
RIP

Další informace

Kontakt: president.x.d@seznam.cz

www.myspace.com/heavingearthcz