DEVIN TOWNSEND - Terria

DEVIN TOWNSEND - Terria

DEVIN TOWNSEND - Terria

DEVIN TOWNSEND - Terria

“Jak měli Ocean Machine blízko k Vodě, tak bude mít Terria blízko k Zemi...” Tak pravil nikoli Zarathustra, nýbrž Devin Townsend - visionář, experimentátor, multitalent, multimagor, jedna z nejuznávanějších osobností nejen na metalové scéně... a tak bych mohl s těmi přídomky pokračovat, až bych se vůbec nedořezal do pudlího jádra této recenze. Pokud jsem na prohlášení páně Townsenda valil bulvy v dobách, kdy nebylo po Terrii ani slechu, pak mi zase rychle zalezly zpátky, jakmile jsem tento majstrštyk prošmejdil. Baže, byla - li Ocean Machine záležitostí průzračnosti a elegance, je Terria doménou zemitosti a předstírané těžkopádnosti. Poměrnou čitelnost a hmatatelnost kompozic oceánostroje vystřídala bouřlivá a přetěžká dunivost, jež nese jméno Terria.

DEVIN TOWNSEND liveZačátek této “platně” byl pro mě šokující - a to prosím znám veškerá díla šíleného hudebního profesora (včetně jeho SYLáckých kousků). Jenže úchylnosti ráže úvodního kousku Olives jsem opravdu neočekával. Tedy, Olives je zřejmě o olivách, či spíše o jedné olivě, či spíše o pekelné obsesi vším, co se oliv týká a sestává se z brutálně zprzněného přednesu, bublavé basy a několika kytarových třesků. A tečka. Pominu - li tento břed coby intro, následuje sice o něco pochopitelnější, o to však více traumatizující zážitek ze skladeb Mountain a Earth Day. Townsend je kazisvět, slon v porcelánu, kříží kočku s prasetem, spanilou Helenu se Zvoníkem od Matky Boží. Pečlivě, s téměř pedantskou důsledností tvaruje krásné sborové harmonie, aby je vzápětí jako rozvzteklený fakan rozkopal divokýi a zemětřasnými nástupy kytarových disruptorů a kypící basy. Hotová hudební Apokalypsa. Když již již třímete otěže refrénu, prskne na Vás monstrózní sonický patvar svůj jed, či HevyDevy se promění z trylkujícího slavíka na ryčícího démona a Vy zase plavete ztraceni v moři zvuků. A to se pak má ovládat takový neposeda, jako Gene Hogland! Jeho zdánlivě poklidná hra vypukne v Earth Day co chvíli do neurotického prohrábnutí střívek bicího aparátu nějakým tím prasopalem. Asi Gena málo krmíte, pane kapelník!

Devastující zážitek z úvodních minut se však urovnává a urovnává, jakoby si i Devin uvědomoval, že mozek dnešního posluchače se nemůže udržet ďábelského úprku zítřka. A tak se čím dál tím častěji harmonie neohroženě vlévají jedna v druhou, překrásné a libozvučné motivy nikým neohrožovány plynou Vaším uchem a klid usazuje se na Terrii. Ten vjem uklidněných vášní graduje v závěrečném bloku skladeb. Nobody´s Here již vypadá jako z tohoto světa, což je jev vskutku nebývalý. Přesto, ani vržen do vod relativního normálu, nenechá si Devin upřít nic ze své geniality. V jeho rozpustilé hře se zvukem je kus art rocku, kus popu, kus metalu a vůbec největší flákota Devina Townsenda - nezaměnitelného a nekopírovatelného zpěváka, kytaristy a v neposlední řadě skladatele...

Veškerenstvo slov, ať už jakkoli velkohubých, padá při kontaktu s Terií a jejím tvůrcem na hubu. Jděte, poslechněte a pak se pěkně pohrabte v tom citovém guláši. A buďte šťastni, že ho nemusíte popisovat. Tak pravil Marigold...

 35

Marigold

Verdikt

Další ze seriálu Devinových hudebních vizí... popisovat je opět velmi těžké... Oproti Ocean Machine je Terria zemitější, nepřístupnější, ale neméně kvalitní. Nádhrené album pro otevřené mysli, které rádi dekódují složitější poselství.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
9,5 / 10
Čtenáři
9,2 / 10

Další informace

Stopáž: 72:04

Produkce: Devin Townsend

www.hevydevy.com

Sestava

Skladby

  1. Olives
  2. Mountain
  3. Earth Day
  4. Deep Peace
  5. Canada
  6. Down And Under
  7. The Fluke
  8. Nobody´s Here
  9. Tiny Tears
  10. Stagnant

Diskografie

Epicloud (aka THE DEVIN TOWNSEND PROJECT) (2012)
Ghost 2 (aka THE DEVIN TOWNSEND PROJECT) (2011)
Ghost (aka THE DEVIN TOWNSEND PROJECT) (2011)
Deconstruction (aka THE DEVIN TOWNSEND PROJECT) (2011)
Addicted (aka THE DEVIN TOWNSEND PROJECT) (2009)
Ki (aka THE DEVIN TOWNSEND PROJECT) (2009)
Ziltoid The Omniscient (2007)
Synchestra (2006)
Accelerated Evolution (2003)
Terria (2001)
Physicist (2000)
Infinity (1999)
Ocean Machine: Biomech (1997)

Jiné pohledy

9,5 / 10
Tuhle desku až nekriticky "žeru", proto stručně, téměř dokonalé.
Noisy | 25. května 2004