RUNNING WILD - Gates To Purgatory

RUNNING WILD - Gates To Purgatory

RUNNING WILD - Gates To Purgatory

RUNNING WILD - Gates To Purgatory

Věřte nebo ne, čas běží jako šílený, a nezastaví ho ani jistý Rolf Kasparek. A protože ho nemůže zastavit, alespoň s ním bojuje. A je to věru boj. Psala se osmdesátá léta minulého století a kapela, kterou tenhle Rolf (alias Rock´n´ Rolf) v tehdejším Západním Německu založil, byla na startu předlouhé štreky, na níž byla postupně označována jako mladá a dravá štika v potůčku heavy metalu a rodícího se speed metalu, pak jako jeden z čelných a nejlepších představitelů evropské školy právě téhle hudby, posléze jako hudební zakrnělci, kteří nepostřehli, že v těžké hudbě se už nenosí kožený křivák ale čulík s logem marihuany a pokud možno pěkně dlouhá bradka, a poslední dobou (snad) zase jako jeden z čelných a nejlepších představitelů staré školy speed metalu. Mezitím uběhlo dlouhých devatenáct let, která, jak alespoň hluboce doufám, dala Rolfovi v jeho cestě za pravou a neotřesitelnou podstatou těžkého kovu za pravdu, a jenž byla lemována v současné době jižrovnou čtrnáctkou dlouhohrajících desek, nesoucích v záhlaví magické vyjádření onoho principu neústupnosti, totiž „RUNNING WILD“. Zkusme se projít tou trochou historie a domyslet si, co že si to na nás Kasparkovci na novince „The Brootherhood“, novotou ještě vonící, zase přichystají.

Bylo 1. října 1984 a svět se měl poprvé dozvědět, kdože jsou to Running Wild. Přesně v ten den se totiž na pultech obchodů s hudbou objevila deska, na jejímž obalu jakýsi vlasatý mladík s okovaným zápěstím a s tetováním se satanskou tématikou na rameni autogenem rozvařoval symbolické železo. A věru že to byl žár. Skupina se na svojí prvotině předvedla v tom nejlepším možném světle, bylo cítit, že nápady přímo srší, a že zkrátka její hlad po hraní a experimentování na tehdy ještě celkem neoraném metalovém poli je obrovský.

Album otvírala přímočará a úderná „Victim of States Power“ a vlastně hned na začátku definitivně určila to, co následovalo. Nekompromisně řezající riffy, povětšinou vedené ve velmi (na tehdejší dobu) solidním tempu (výjimku tvoří snad jen dnes už skoro legendární hymna „Prisoner of Our Time“), hutná rytmika a charismatický Kasparkův vokál, to vše v pravých momentech sladěno s již tehdy velmi patrným citem pro melodii, odrážejícím se v několika povedených a velmi originálních motivech a sólech (např. taková „Diabolic Force“), kterýžto cit se ale nakonec pro kapelu stal určujícím až později. Takhle si Running Wild v některých médiích dokonce vysloužili black metalovou nálepku (mimochodem, v žebříčku prodejnosti tehdejšího Metal Hammeru z března 1985 figurovalo album stále na třetím místě), nicméně jsem přesvědčen, že to bylo hlavně kvůli textům, které se odpovídající tématice věnovaly převážnou většinou (ostatně srovnejte si sami v tracklistu pod tímhle článkem, kde třeba zkratka S.O.S. ve skladbě „Adrian S.O.S.“ neznamená nic jiného než ´Son of Satan´).

Ve skutečnosti totiž kapela postavila nezbořitelný základ pro své budoucí směřování, a ač můžeme připustit, že její výraz byl (znovu na tehdejší poměry) přece jen poněkud tvrdší, stále to byl hlavně poctivý heavy metal, který vedl její kroky. Dotvrzují to ostatně i skladby „Walpurgis Night“ a „Satan“, které, přestože byly nahrány spolu se zbylým materiálem, se na původním albu nenacházely a byly zařazeny až v pozdějších reedicích jako bonusy.

 17

Louis

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,7 / 10

Další informace

Stopáž: 42:37

Produkce: Running Wild
Studio: Caet-Studio/Berlin

www.running-wild.de

Skladby

  1. Victim Of State´s Power
  2. Black Demon
  3. Preacher
  4. Soldiers Of Hell
  5. Diabolic Force
  6. Adrian S.O.S.
  7. Genghis Khan
  8. Prisoner Of Our Time
  9. Walpurgis Night (bonus)
  10. Satan (bonus)

Diskografie

Rapid Foray (2016)
Resilient (2013)
Shadowmaker (2012)
The Final Jolly Roger (DVD/2CD) (2011)
Rogues En Vogue (2005)
20 Years In History (2003)
Live (2002)
The Brotherhood (2002)
Victory (1999)
The Rivalry (1998)
Masquerade (1995)
Black Hand Inn (1994)
The Privateer (singl) (1994)
Lead Or Gold (singl) (1992)
Pile Of Skulls (1992)
The First Years Of Piracy (The Best of) (1991)
Blazon Stone (1991)
Little Big Horn (singl) (1991)
Wild Animal (EP) (1990)
Bad To The Bone (singl) (1989)
Death Or Glory (1989)
Port Royal (1988)
Ready For Boarding (live) (1988)
Under Jolly Roger (1987)
Branded And Exiled (1985)
Victim Of States Power (singl) (1984)
Gates To Purgatory (1984)
Death Metal (sampler) (1984)
Heavy Metal Like A Hammerblow (demo) (1984)