OBSCURE SPHINX - Emovere
Tři skladby s celkovou stopáží 29 minut, tomu říkám správná plocha pro EP sludge doomového stylu. Studiový návrat po mnoha letech se polské skupině hnané charismatickým ženským vokálem jednoznačně povedl.
Metalopolis již 20 let pravidelně přináší informace a články převážně související s metalovou hudbou. Často však zavítáme i do jiných než metalových anebo vůbec hudebních oblastí a nezřídka tak nabízíme i obsah mimo hlavní záběr našeho webového magazínu.
To je přesné
Dobrý den,
Děkuji Janu Werichovi, Jaroslavu Haškovi a Supraphonu za geniálního Švejka. Pan Vít Schmarc to napsal krásně - rovněž jemu velmi děkuji. Naše děti musí vědět, že nejsme jen národ bavičů, ale i národ komiků a klaunů.
Před pár lety načetl část Švejka P.Landovský - nechápal jsem proč - přece načítat Švejka po Janu Werichovi je sebevražda. Podobnou uměleckou sebevraždu učinila S.Zázvorková (přesto, že je to super herečka), když načetla některé Werichovi pohádky.
Při poslechu čehoko-li od Jana Wericha či Jiřího Voskovce mám krásný pocit, že jim rozumím - alespoň doufám. Loučím se s heslem - Wericha (jakož i Voskovce) není nikdy dost!!!
Hezký život přeje
L.Turnovský (28)
Tak tohle je naprostá klasika ! Boží knížka, skvělý filmy s Hrušinskym, geniální Werichova One Man Show. Nejoblíbenější postava ? Asi Švejk ! :)
A jak se Švejk navrátil do vagonu se slovy ať ho nikodo neruší, neboť za chvíli bude jistojistě vožralej...he he.
Raťafák: jasně! To je scéna s poručíkem Dubem na nádraží, když Lukáš pošle Švejka k židovi pro koňak... Poslušně hlásím, pane lajtnant, že v tý láhvi mám vodu. Vona je ale nějaká rezatá. To bude asi železitá voda... Zejména závěr, jak Švejk ukazuje, že tam ta pumpa skutečně je a že z ní opravdu teče rezatá voda... "po níž se poručíkovi Dubovi převalovala po jazyku pachuť hnojůvky koňské moči". :o)))
nejllepší jak Švejk dokazuje nadřízenýmu, že má v lahvi rezavou vodu, přičemž tam má końak...
průběžné score:
Jednoručák: 1
Feltkurát: 2
Josef Vyskočil: 1
Pán vachmájstr včerá pouvídal, že je číšaš pán dobytek a že to nevyhrajem meee HOP!
ne - myslim Pepka Vyskoče - spojku četnické stanice, kde velel Marvan :)
vlastne Slovacko sa nesudi.
myslis Janka Vyskoca - koziho vraha? Ale to uz je Slovacko sa sudi od Galusky:-))
u mě vede Pepek Vyskoč :-)
Ožralý klérus vede :o)))
vedle samotnýho Švejka jsem pro Otto Katze :) takže 2:1
průběžné score:
Jednoručák: 1
Feltkurát: 1
:o)
Jednoročák Marek – buřič, anarchista, recesista, prostě obraz Haška v románu. Ve filmu byl tuším téměř vypuštěný, většina interpretací ho přeskakuje, a přesto je to postava, která svojí výrazností dokáže zastínit i Švejka (viz monolog v budějovickém arestu, kdy se Švejk celou kapitolu nedostane ke slovu... Navíc Werich tuhle pasáž namluvil naprosto geniálně (jen CD číslo 4 – 50 minut strhujícího monologu...)
loutkový Švejk
on i loutkový film o Švejkovi je kouzelnej.. zvlášť když je namluven samotným Werichema loutky jsou z Trnkovy dílny.. zrovna běží na český televizi cyklus Mistři českého animovaného filmu :)
vyhlašujil soutěž o nejoblíbenější postavu z osusdů dobrého vojáka, sám hlasuji pro feltkuráta (hlavně díky filmovému zpracování)!!!
Nejsme národ Švejků ve smyslu Švejka postavy, ale ve smyslu Švejka knihy bezesporu ano. Někteří z nás jsou více Švejkem, jiní Markem, jiní Vaňkem, jiní Balounem... a spousta z nás je něčím, co už bohužel Hašek nedokázal předjímat... Kdybychom byli národem Švejka v pravém slova smyslu, mohli bychom si gratulovat :o))
Svejk je klasika,která hodne vypovida o nasem narode,a to predevsím o tech pozitivnich strankach,jako je smysl pro humor,lidová bodrost atd.Proto me mrzi hlasy nekterych lidi,kteri o nasem narodu mluvi jako o narodu Svejku v pejorativnim smyslu.Takovi lide nejen ze pravdepodobne necetli Svejka v kniznim vydani,ale asi nevideli ani filmy a neslyseli tuto verzi.Jsou to idioti a serou me (protoze je jich celkem dost)
My mame doma tusim komplet Svejka na platniach... asi budem musiet oprasit gramofon, neviem, ci som to vobec niekedy pocul... :-)
Tři skladby s celkovou stopáží 29 minut, tomu říkám správná plocha pro EP sludge doomového stylu. Studiový návrat po mnoha letech se polské skupině hnané charismatickým ženským vokálem jednoznačně povedl.
Jedni z mála u nás (ne-li vůbec jediní) představitelé zatuchlého hnilobného death/doomu o sobě dávají vědět novým EP, jehož trojice chorobných songů také jasně demonstruje fakt, že tato obluda už dozrála na úroveň plnohodnotného alba. Čím dříve, tím lépe!
Pokračování, která neukončují děj, to mají těžké. Druhé Silo je pomalé, vláčné a nestane se v něm vlastně nic, co by se nevešlo do jednoho dvou dílů. Nečtenářům knih navíc nemusejí být zřejmé všechny pohnutky jednajících. Tak snad to třetí řada narovná.
Ruské skupiny většinou ignoruji, ale než jsem si všiml, že je tahle z Jekatěrinburgu, upoutal mě jejich starosvětský thrash. Nic převratného se sice neděje, spíš je to jako výlet zpět časem, ale pro pamětníka celkem dobrý.
Keith Buckley (ex-EVERY TIME I DIE) jako by se svými kumpány zkoušel štěstí v hodně melodickém metalcore, nebo možná spíše post-hardcore, ale na mě je to hodně plytké a podbízivé. BETTER LOVERS, kde působí další členové ETID, jsou úplně jiná liga.
Trochu Red Dead Redemption pro čtenářky Marianne. Pod krví a špínou se schovávají scenáristická klišé a dutá schémata revizionistických westernů. Má to sice patřičně gritty look, ale nekouše to. Spousta sentimentu a neschopnosti poradit si s postavami.
Veteráni stonerrockového stylu toho mají za sebou už hodně, ale stále jim to hodně sluší a tak i album roku 2024 v sobě nese odkaz na klasické devadesátky a tedy dobu, kdy tahle skupina tvořila po boku KYUSS historii.
Vložit diskusní příspěvek