OBSCURE SPHINX - Emovere
Tři skladby s celkovou stopáží 29 minut, tomu říkám správná plocha pro EP sludge doomového stylu. Studiový návrat po mnoha letech se polské skupině hnané charismatickým ženským vokálem jednoznačně povedl.
Metalopolis již 20 let pravidelně přináší informace a články převážně související s metalovou hudbou. Často však zavítáme i do jiných než metalových anebo vůbec hudebních oblastí a nezřídka tak nabízíme i obsah mimo hlavní záběr našeho webového magazínu.
Naechovane bicie (teda nie prirodzenou cestou) ma anathema napr.na are you there...aj ked len tak velmi jemne pracovali s efektom...
dreckus:
nevim jestli ti dobre rozumim, 'nahalovany' bici, tim myslis spis zvuk tech bicich ne? Ja tim echem myslim primo ze treba rytmicak se za hlavnim uderem este 6x ozve jako ozvena, samozrejme zeslabujicim zvukem. Ma to treba anathema v Alternative 4, jenze tam to ten bubenik dela prirozenou cestou, tzn, udery zeslabuje a zesiluje, ne ze by je upravovali echo efektem. Jinak mnoho kapel ktery by echo u bicich pouzivali neni, si myslim , a kdyz uz, jedna se o alternativni smer nebo zanr.
ked sa clovek odosobni od vplyvov anathemy tak koncert vyznie velmi pritazlivo...
sakra, že mi to nedošlo: snad všechny "novoromantické" kapely 80.let používali nahalovaný bicí automat :) dnes asi dost kapel žijících z toho odkazu, takže nějaké ty gotické hovadinky a tak.. např i born for bliss - pop rock s tím tanenčím, patetickým feelingem 80.let (vydávali u nuclear blast :))
hmm, no mám pocit, že to slyším každou chvíli, ani mě nenapadlo se nad tim nějak pozastavovat, malokdy hudbu nějak analyzuju.. ale když ti mám vyjmenovat, no, ehh, to bude vypadat jako výmluva bezradného, ale já si fakt nemůžu na nic vzpomenout kde přesně, páč mi to přišlo úplně normální, ale určitě třeba This Empty Flow, Esoteric, 3rd and the mortal, swans, určitě někde i beyond dawn.... no myslim že je toho fakt hodně (a to jsem přemýšlel jenom v rámci +-mödl/rock interpetů)
tak se asi shodneme, souhlasim ze Antmtr neni ani to ani to, ja si to obcas pustim ke spani :-)) Co se tyce echa na bicich, tak u Savior to byla vec ktere jsem si tam vsiml hned, cilize to tam docela 'cnelo'. Zas takova zvlastnos to neni, ale nevsiml jsem si toho u ostatnich kapel, kde to maj jenom obcas, jako doplnek. Tak treba Porcupine tree to maj taky docela casto, jinak fakt nevim. Vis o nejakych kapelach ktery to vyuzivaj tak hodne ? Jako ze je to primo slyset ze je to umely echo??
fajn, chápu... asi jde o to, že mám tuny hudby, která jako takový "obrázkový" background sedí mnohem více, antimatter je prostě ani ryba ani pes (nebo jak se to říká .)), jako background to brát nemůžu, protože jde pořád o dost konkrétní věc, která jakoby nutí k pozornosti, ale když se člověk na ni zaměří, tak nudí.. ale je fakt, že jsem je vždycky tak nějak u každého poslchu celkem vypouštěl, takže v konečném výsledku mi ani nevadili ale ani mi netvořili "útulný pokoj s obrázky" :) pokud tobě ano, v pořádku.. ___ jinak echo na bicích ti přijde jako zvláštnost???? to snad ne...
tak ploche a melke to nejspis je, ale tvurcum jde o neco jineho, domnivam se. To je jako by sis stezoval ze se u Mlceni jehnatek malo smejes, ze to neni moc vtipny. Antimatter neni hlubokomyslna hudba, zato ma jiny dopad na posluchace tim jak se cela vec nekonecne vlece, jake vytvari prostredi. Antmtr take povazuji za drobet experimentalni seskupeni, napriklad echo na bicich jsem u jinych kapel neslysel. Zkusim male prirovnani: Antimatter bych prirovnal k obrazkum povesenym ve vasem obyvaku, dreckusi (mate tam nejake?:-) Ty obrazky delaji vas obyvak mnohem utulnejsi a prijemnejsi, dodavaji mu neco navic. Na ty obrazky se ale nedivas pokazde kdyz tam prijdes, proste vis ze tam jsou a nevsimas si jich, jsi ale rad ze tam jsou protoze bez nich by to tam bylo puste. Kdyz se na obrazky zacnes divat se zajmem, zacnou te nudit protoze to jou ubohe patlanice bez hloubky, proste pri uprenem pozorovani jsou o nicem. Antimatter je takovym obrazkem v mistnosti, kde se citim lepe nez bez obrazku.
nechci znít nadutě, ale budu :)) __ ano, postřehl jsem že jde o úplně jinou hudbu než anathema (ale duncanuv rukopis třeba jako z titulní alternative 4 je tam náramně zřejmý), nicméně je to ploché a slabé :)
Antimatter je na uplne jinej styl poslouchani nezli Anathema. Neni to pro tak aktivni poslech, vytvari to pouze atmosferu- nevyplati se s napetim sledovat zmeny ve skladbach a podobne. Pokud si tohle uvedomi ti co cekaji odnoz anathemy, mozna se jim antimatter zacne libit, jako se zacal libit me, i kdyz jsem z nej byl po prvnim poslechu strasne zklamany.
Jste telata! Everything you know is wrong z lights out je jedna z nejskvelejsich kusu vubec!!
Ready Kirken
Čekali jsme víc, asi všichni, od pana Pattersona, co stvořil geniality jako "Empty" nebo "Lost Control". Antimatter je na mě až moc pohodovej, chybí mi větší emotivní náboj, o anathemovských fatálních soulorgasmech ani nemluvě...
ale já vůbec nečekám anathemu 2. ...i když tam je trochu nostalgie po tom pentecostu, protože nic takového už nikdy nenatočili a nic podobného neznám.. čímž nechci říct, že chci po antimatter něco obdobného,.. jen jsem trochu doufal, že někdo z "odpadlíků" na to trochu naváže.. nestalo se a nevadí, ale i pokud se zaměřím jen na tu samotnou hudbu - špatné to není, ale mohlo by to být mnohem mnohem lepší ;) ...dost zjednodušeně - na to, že to má nejblíž ke klasickému písničkářství, tak je to zatraceně ploché.. a nejlíp z toho pro mě vyšel ten živák...
Antimatter
no neviem, mne sa paci aj Saviour (aj ked je to len taky priemer) aj Lights Out (ten poslednu dobu pocuvam velmi casto), neviem co mate proti, nie je to sice anathema ale vsak naco by boli dve.... inak na tom zivaku mi trochu chyba zensky spev, ale aspon to je trochu ine ako studiovky.
dreckus> presne ten isty pocit mam z antimatter aj blood divine, a preto ma live @ k13 velmi milo prekvapilo... je tam trocha z tej anathemovskej atmosfery, aj ked samozrejme nie z ery pentecost iii :-)
hmm, taky mě obě řadovky antimatter zrovna moc nebaví.. tohle je pro mě určitě jejich nejlepší počin, ale přesto mám jaksi pocit, že má duncan na víc.. ovšem možná je to jenom můj "blok" protože jsem vždy po odchodu kohokoliv z anathemy čekal, že natočí něco s tak silnou atmosférou jako pentecost III (zdůraznuju "atmosférou", nikoliv něco hudebně podobného :) ale stejně to je asi čekání na godota.. něco takového už se opakovat nikdy nebude.. beztak na tom albu měl určitě největší podíl danny..) nejdřív darren white (totální zklamání s blood divine) a duncan taky moc nepotěšil...
Tři skladby s celkovou stopáží 29 minut, tomu říkám správná plocha pro EP sludge doomového stylu. Studiový návrat po mnoha letech se polské skupině hnané charismatickým ženským vokálem jednoznačně povedl.
Jedni z mála u nás (ne-li vůbec jediní) představitelé zatuchlého hnilobného death/doomu o sobě dávají vědět novým EP, jehož trojice chorobných songů také jasně demonstruje fakt, že tato obluda už dozrála na úroveň plnohodnotného alba. Čím dříve, tím lépe!
Pokračování, která neukončují děj, to mají těžké. Druhé Silo je pomalé, vláčné a nestane se v něm vlastně nic, co by se nevešlo do jednoho dvou dílů. Nečtenářům knih navíc nemusejí být zřejmé všechny pohnutky jednajících. Tak snad to třetí řada narovná.
Ruské skupiny většinou ignoruji, ale než jsem si všiml, že je tahle z Jekatěrinburgu, upoutal mě jejich starosvětský thrash. Nic převratného se sice neděje, spíš je to jako výlet zpět časem, ale pro pamětníka celkem dobrý.
Keith Buckley (ex-EVERY TIME I DIE) jako by se svými kumpány zkoušel štěstí v hodně melodickém metalcore, nebo možná spíše post-hardcore, ale na mě je to hodně plytké a podbízivé. BETTER LOVERS, kde působí další členové ETID, jsou úplně jiná liga.
Trochu Red Dead Redemption pro čtenářky Marianne. Pod krví a špínou se schovávají scenáristická klišé a dutá schémata revizionistických westernů. Má to sice patřičně gritty look, ale nekouše to. Spousta sentimentu a neschopnosti poradit si s postavami.
Veteráni stonerrockového stylu toho mají za sebou už hodně, ale stále jim to hodně sluší a tak i album roku 2024 v sobě nese odkaz na klasické devadesátky a tedy dobu, kdy tahle skupina tvořila po boku KYUSS historii.
Vložit diskusní příspěvek