OBSCURE SPHINX - Emovere
Tři skladby s celkovou stopáží 29 minut, tomu říkám správná plocha pro EP sludge doomového stylu. Studiový návrat po mnoha letech se polské skupině hnané charismatickým ženským vokálem jednoznačně povedl.
Metalopolis již 20 let pravidelně přináší informace a články převážně související s metalovou hudbou. Často však zavítáme i do jiných než metalových anebo vůbec hudebních oblastí a nezřídka tak nabízíme i obsah mimo hlavní záběr našeho webového magazínu.
hodne, hodne dobrej clanek.. dojal me
ad Gathering: Absolutně mne nechytli. Slyšel jsem na ně jen samou chválu, viděl a slyšel jsem je poprvé a slibuju, že naposled v téhle i jakékoliv jiné sestavě. Navíc to asi nebavilo nejen mě, protože lidí odcházelo dost. Pro mě nuda.
ad Edguy: Edguy mám rád velice, ale musím být kritický. Někde jsem četl, že na benátskou přivezou "šou" jakou republika nezažila. Jediný rozdíl oproti koncertu v plzni byl v tom, že bicí byli trochu blíž ke hvězdám, za nimi byla socha nějakého monstra , kterou během asi páté skladby technici ručně vyheverovali nahoru. A aby toho nebylo málo, tak ta socha po několika dalších skladbách roztáhla křídla. Toť jsou jediný rozdíli oproti plzeňskému koncertu (povidání helfireclub), když nepočítám trapné prskavky a jiné skladby. Velkohubé žvásty a šou v p*či.
ad Divokej (de)Bill: Trapnost. Nejvíc mě sralo frontmanovo kecání: "Další pecka bude,... a teď si dáme pecku,... tahle pecka,... tuhle pecku,... ". Bych mu dal nejradši pecku. Hnus.
ad Výběr 2: Pro mě pozitivní vrchol večera. Lepší kapelu jsem ten den neviděl. To mi hlava nebrala. Masáž. Basák dobytek, kytarista dobytek. Instrumentálně perfektní a byvilo mě to.
Suma sumárum: Kdyby tam nehráli Edguy tak bych tam nejel. Servus.
ani ja, Sammet na hrad!
Ani ja.
ns : No a ? Naprosto chápu, že někdo takovejhle přístup k muzice prostě má - jde mu o to se pobavit a ne se "topit v depresivních náladách". Na tomhle nevidim nic divnýho.
tobias sammet: Musí to být velký; melodický, nabubřelý, jako hymna a nejdůležitější: Pozitivní. Není tam nic, co bych nenáviděl víc než hudbu, kterou posluchač cítí. Když jsem zaplatil 30,- Euro za koncert, abych se přes víkend uvolnil; a pak na pódiu uvidim chlapa - kterej vypadá, jako by před chvílí vstal - a říká, že život je hovno a že by radši byl mrtvý, místo toho aby nás bavil. To bylo to, co jsem nenáviděl v Grunge hudbě a to je to, co já nenávidím v mnoha těch moderních "Baby join me in death" kapelách. Ať si nechají ty deprimující hovna pro sebe. Třeba nevidim nic špatného na zármutku v baladách. To je například dobrý, ale já opravdu preferuji chlapy v žlutých kombinézách, kteří dělají na pódiu trojité krkolomné skoky, než ty bledé osoby trpící depresivními stavy.
je třeba něco dodat?
Kdyby ten festival nebyl 35 km od meho bydliste, ani bych tam nejel, nakonec jsem byl necekane odkazan na dopravu zpet vlakem ve 4:50, takze jsem vyslechl i písen Hasici od DeBill Heads s refrenem "Moje stara vystrc picu hasici jedou, jestli te nevojedou tak te prejedou" a dalsi jejich "hity", to bych vam take pral, at si pred BA rozsirite obzory :-) . K Aneke a spol uz bylo receno dost, zvuk byl opravdu bida, jinak jsem mel podobne pocity jako pri Evergrey tri roky zpatky, drtiva vetsina lidi je podle mne neznala a tentokrat po prvnich pisnich odchazely velke skupiny na dalsi stage, kde hral myslim Brichta. Pro mne nepochopitelne. Kupodivu mne dost pobavily kapely, ktere vubec neposloucham a to Wohnout a Krucipüsk. Prazsky vyber je svou vlastni parodii. Arakain s Touzimskym neni spatny, kapely jako Törr, Debustrol-to je uz dnes dost usmevne, vypada to jako jejich revival. Ale co, pred skoro dvaceti lety jsem zacinal i treba Tublatankou a ta me i na Benatske docela bavila :-).
ups, chtěl jsem napsat primitivního vidláka :-))) ... to teda je ode mě nahrávka na smeč :-( :-)
to ns
definuj mně primitivního šoumena, pls
jasně, ale když ze sebe primitivni vidlak dělá "šoumena", tak to ještě neznamená, že je zábavnej nebo zajímavej...
edguy
mno, tak vidím, že Edguy začínají u řady místních přispívatelů nabírat horší a horší názvy. Popravdě nechápu, proč tomu tak je. Pokud tady čtu nějaké narážky na Sammetovo ego, pak se musím jen smát. Jeho způsob komunikace je postaven na provokacích, legráckách a hláškách, které občas působí bezprostředně, občas trapně a občas seknou vedle, jenže že by měl problémy s egem a la Manowar? Nevím, nevím, ale nebude přání otcem myšlenky? Ve Zlíně v Golemu jsem před pár lety měl možnost s ním prohodit pár slov a vidět ho i jinak než na pódiu a působil na mě docela sympaticky. Trochu ještě děcko, ale jinak v pohodě. Příjemně na mně působil i v DVD MoR 06 během interview ze zákulisí. Z hlediska hudby je to, jak zde správně poznamenal někdo přede mnou, shluk metalových klišé... jenže tenhle na první pohled nesourodý konglomerát drží pohromadě a dělá z jejich koncertů (aspoň pro mě) výbornou zábavu na odlehčení. Například nudné a nezajímavé (opět pro mě) The Gathering jsem loni na MoR odzíval a letos v konkurenci Debustrolu nebylo co řešit. Neškodí Edguy třeba to, že je poslouchá především metalový dorost a mezi staršími ročníky si příliš popularity nezískávají? Nebo hudba musí být vážná věc, v níž není na šoumeny typu Edguy, kteří umí shodit sebe i kohokoliv kolem, prostor?
...
Jee, ted mi doslo, ze ja videl Darkmoora, ja se radosti zblaznim! Jsem si tam jeste dezorientovany spletl podia, myslel jsem, ze posloucham Sad Harmony, na ktere jsem chtel jit a porad si rikam, koho mi ten vlasatec pripomina. A taky, ze ti Sad Harmony nehraji vubec tak dobre, jak se povida:D
heh, je videt, zes v zivote nikam na koncert nevyrazil dal nez "za humna".. ostatne to zevlovani az do rana byva celkem castou naplni i koncertu, ktere se odehravaji takrka za rohem :))
puvodne jsem mel v planu pobyt tam cely den a uzit si aspon pivko a festivalovej bordel, kdyz uz kapely staly za hovno, ale nakonec vetsina znamych nejela, takze to bylo jen takhle na otocku..
jinak samozrejme kdyby to nebyla asi posledni prilezitost videt gathering v tehle sestave, tak na to uplne seru
Tak to si celkem verny fanousek ... po koncerte zevlovat az do rana :)))
ns: no vsak jsem taky jen na gathering prijel (v 11 vecer) a pak jen zabijel cas do prvniho ranniho vlaku.. vyber hral hned po nich..
:-)) "intelektuála z mediální pobočky t-mobilu"
uz ti nekdo darkmoore řekl, že jsi i vtipnej?:-))
vike :-)))
no spíš myslím, že václav oprášil staré sparky, našel si příslušnou recenzi na divokýho billa od jistého intelektuála z mediální pobočky t-mobilu a řekl si, že tuhle kapelu musí vidět
ns : vasek tam jel prece hlavne kvuli markovi a jeho kapele
to merd: stejne se divim, ze jsi na tendle vidlofestival jel..vzdyt tam byli jen ty gathering, ne?
:-)) a sakra....
Tři skladby s celkovou stopáží 29 minut, tomu říkám správná plocha pro EP sludge doomového stylu. Studiový návrat po mnoha letech se polské skupině hnané charismatickým ženským vokálem jednoznačně povedl.
Jedni z mála u nás (ne-li vůbec jediní) představitelé zatuchlého hnilobného death/doomu o sobě dávají vědět novým EP, jehož trojice chorobných songů také jasně demonstruje fakt, že tato obluda už dozrála na úroveň plnohodnotného alba. Čím dříve, tím lépe!
Pokračování, která neukončují děj, to mají těžké. Druhé Silo je pomalé, vláčné a nestane se v něm vlastně nic, co by se nevešlo do jednoho dvou dílů. Nečtenářům knih navíc nemusejí být zřejmé všechny pohnutky jednajících. Tak snad to třetí řada narovná.
Ruské skupiny většinou ignoruji, ale než jsem si všiml, že je tahle z Jekatěrinburgu, upoutal mě jejich starosvětský thrash. Nic převratného se sice neděje, spíš je to jako výlet zpět časem, ale pro pamětníka celkem dobrý.
Keith Buckley (ex-EVERY TIME I DIE) jako by se svými kumpány zkoušel štěstí v hodně melodickém metalcore, nebo možná spíše post-hardcore, ale na mě je to hodně plytké a podbízivé. BETTER LOVERS, kde působí další členové ETID, jsou úplně jiná liga.
Trochu Red Dead Redemption pro čtenářky Marianne. Pod krví a špínou se schovávají scenáristická klišé a dutá schémata revizionistických westernů. Má to sice patřičně gritty look, ale nekouše to. Spousta sentimentu a neschopnosti poradit si s postavami.
Veteráni stonerrockového stylu toho mají za sebou už hodně, ale stále jim to hodně sluší a tak i album roku 2024 v sobě nese odkaz na klasické devadesátky a tedy dobu, kdy tahle skupina tvořila po boku KYUSS historii.
Vložit diskusní příspěvek