OBSCURE SPHINX - Emovere
Tři skladby s celkovou stopáží 29 minut, tomu říkám správná plocha pro EP sludge doomového stylu. Studiový návrat po mnoha letech se polské skupině hnané charismatickým ženským vokálem jednoznačně povedl.
Metalopolis již 20 let pravidelně přináší informace a články převážně související s metalovou hudbou. Často však zavítáme i do jiných než metalových anebo vůbec hudebních oblastí a nezřídka tak nabízíme i obsah mimo hlavní záběr našeho webového magazínu.
jasne, uz vidim, jak te necha v klidu "UNIVERS avantgardní-maxim-turbulenc ZERO"
váňa: Do diskuse jsem se zapojil ze dvou důvodů:
1) V prvním příspěvku jsem upozorňoval autora na faktickou chybu (rozhodně jsem tím nechtěl nějak zpochybňovat jeho práci, zmýlit se může každý).
2) V dalších příspěvcích jsem se chtěl naopak autora zastat. Jak už jsem uvedl, oceňuji jeho snahu propagovat méně známé či nedoceňované kapely a nemám rád, pokud někdo někoho chytá za slovo (to se týká i tvého posledního příspěvku) nebo se snaží vytrhávat věci ze souvislostí.
Mimochodem, mě osobně se Univers Zero líbí (hlavně starší alba) a to, jestli je někdo přirovnává k Stravinskému, King Crimson nebo třeba Maxim Turbulenc, je mi naprosto ukradené.
.
Maldoror: link už funguje, před chvílí nefungoval. Mimochodem, na to, že ti uniká smysl této diskuse, jsi toho napsal docela dost :)
Naathir: souhlas, nechme už toho.
Vše už bylo, myslím, řečeno, jen snad pouze dodám, že ačkoliv konstruktivní kritiku, zvlášť pokud je podávána tak slušně jako doteď, vítám, nevidím moc smysl v tom omlátit mi o hlavu pět slov.
Ano, skutečně je to dost rozšířená a otřepaná fráze, já si jí vypůjčil a chtěl pojmout s jistým nadsazením, tak se možná záměr jeví v konečném důsledku trapně, za což se kaji, a dál už to snad rozpitvávat nemusíme.
1) Ten link http://www.musicstreetjournal.com/interviews_display.cfm?id=100332 funguje (teď jsem to ověřoval) a Daniel Denis tam oba dva skladatele uvádí, takže ten zmiňovaný "blábol" nepochází pouze z hlav labelu či novinářů. To, že se tito lidé snaží hudbu Univers Zero nějak přiblížit potenciálním posluchačům, kteří se s ní dosud nesetkali, je celkem pochopitelné. Přirovnávat tuto kapelu třeba k Art Zoyd nebo Present by asi nemělo žádný význam - kdo tyto dvě kapely zná, tak pravděpodobně už zná i Univers Zero a tomu, kdo je nezná, takové přirovnání stejně nepomůže. Navíc mi připadá dost scestné mluvit u tak nekomerční kapely o nějakých marketingových frázích.
2) Naprosto mi uniká smysl této diskuse. Pokud se někomu Univers Zero nelíbí, tak je přece nemusí poslouchat. Pokud se mu hudba líbí a štvou ho (podle mě naprosto irelevantní) marketingové slogany nebo prezentace kapely v médiích, může je přece ignorovat. Pokračovat v této diskusi na stránkách Metalopolis mi přijde zbytečné i kvůli tomu, že 90% čtenářů pravděpodobně Univers Zero nikdy neslyšeli a asi ani neuslyší. Na druhou stranu oceňuji snahu autora recenze přiblížit lidem i kapely z jiných žánrů než jsou ty, které se tu většinou objevují.
.
Blábol byl možná nadsázka, ale ne ze tvé hlavy, už jsem to četl všude možně, jeden to opisuje od druhýho.
Pro tebe marketingová fráze, já, jak jsem již řekl, tam jistou podobnost cítím, ale je to jen můj subjektivní dojem, a tén blábol byl nadsázka, byť to tak možná nevyznělo...
.
Znalec: neslyším.
Maldoror: díky, na rozhovor jsem zvědavej, link ale bohužel nejede.
Naathir: já právě u Univers Zero nikdy nic takovýho neslyšel a to o Stravinském a Bartókovi mi přijde spíš jako marketingová fráze než cokoliv jinýho (label to lepí na obaly cédéček), proto prudím. A ten blábol, že Univers Zero zní jako kdyby Igor Stravinskij založil rockovou kapelu, to už je úplně mimo.
Pakliže očekáváš fundovaný rozbor, nemohu sloužit, a předpokládám, že když napíši, že ve mně vyvolávají podobné pocity a ostatně k inspiraci se hlásí i samotná kapela, tak Ti to stačit nebude...
Jako své hudební vzory je uvádějí samotní členové kapely (k dalším skladatelům, kteří je ovlivnili, patří Milhaud, Ives, Varese a Penderecki) - více v rozhovoru s Danielem Denisem: http://www.musicstreetjournal.com/interviews_display.cfm?id=100332.
neslyšíš to appregio během čtvrtý sedminy pátý doby? přesně tam toho Stravinskýho cítím... a trochu i Jardu Filgase
prázdná fráze
Mohl by mi recenzent napsat, v čem konkrétně jsou Univers Zero ovlivnění Stravinským a Bartókem? Díky.
Za chybu se omluvám, zmátlo mě info o re-realeasu toho alba, měl jsem si to líp zkontrolovat..
Univers Zero jsou vyborní. Tohle si určitě stáhnu.
S recenzí by se dalo víceméně souhlasit, nicméně bych autora rád upozornil na jednu "drobnou" chybičku. Heresie bylo druhým albem UNIVERS ZERO, bezejmenný debut vyšel v roce 1977 na vinylu a na CD byl později vydán pod názvem 1313 (viz oficiální stránky kapely: http://www.univers-zero.com/albums/1313.htm).
Tři skladby s celkovou stopáží 29 minut, tomu říkám správná plocha pro EP sludge doomového stylu. Studiový návrat po mnoha letech se polské skupině hnané charismatickým ženským vokálem jednoznačně povedl.
Jedni z mála u nás (ne-li vůbec jediní) představitelé zatuchlého hnilobného death/doomu o sobě dávají vědět novým EP, jehož trojice chorobných songů také jasně demonstruje fakt, že tato obluda už dozrála na úroveň plnohodnotného alba. Čím dříve, tím lépe!
Pokračování, která neukončují děj, to mají těžké. Druhé Silo je pomalé, vláčné a nestane se v něm vlastně nic, co by se nevešlo do jednoho dvou dílů. Nečtenářům knih navíc nemusejí být zřejmé všechny pohnutky jednajících. Tak snad to třetí řada narovná.
Ruské skupiny většinou ignoruji, ale než jsem si všiml, že je tahle z Jekatěrinburgu, upoutal mě jejich starosvětský thrash. Nic převratného se sice neděje, spíš je to jako výlet zpět časem, ale pro pamětníka celkem dobrý.
Keith Buckley (ex-EVERY TIME I DIE) jako by se svými kumpány zkoušel štěstí v hodně melodickém metalcore, nebo možná spíše post-hardcore, ale na mě je to hodně plytké a podbízivé. BETTER LOVERS, kde působí další členové ETID, jsou úplně jiná liga.
Trochu Red Dead Redemption pro čtenářky Marianne. Pod krví a špínou se schovávají scenáristická klišé a dutá schémata revizionistických westernů. Má to sice patřičně gritty look, ale nekouše to. Spousta sentimentu a neschopnosti poradit si s postavami.
Veteráni stonerrockového stylu toho mají za sebou už hodně, ale stále jim to hodně sluší a tak i album roku 2024 v sobě nese odkaz na klasické devadesátky a tedy dobu, kdy tahle skupina tvořila po boku KYUSS historii.
Vložit diskusní příspěvek