OBSCURE SPHINX - Emovere
Tři skladby s celkovou stopáží 29 minut, tomu říkám správná plocha pro EP sludge doomového stylu. Studiový návrat po mnoha letech se polské skupině hnané charismatickým ženským vokálem jednoznačně povedl.
Metalopolis již 20 let pravidelně přináší informace a články převážně související s metalovou hudbou. Často však zavítáme i do jiných než metalových anebo vůbec hudebních oblastí a nezřídka tak nabízíme i obsah mimo hlavní záběr našeho webového magazínu.
Jak od Plamínka.
sud kulaty
rys tu pije
tu je kara
ten to ryje
Crowbar nejlepsi kapela dne, vybornej zvuk, a to bez zvukovky
Nadupaná středa
České trio na začátek udělalo čest naší hudební scéně,zejména Forgottni s novým zpěvákem byli skvělí a s dobrým zvukem.
Engel pro mě vytvořili pauzu na pivo a pak
Anaal Nathrakh - první hřeb BA,nezklamali,nahoře na tribuně dobrý zvuk!
Root - česká legenda a bohužel u nás asi nejnedocenější kapela,zahráli nejlíp,jak jsem je kdy slyšel,parádní vystoupení a výběr skladeb,překvapení letošního BA
Alcest - nijak zvlášť nezaujalo,tak odchod ke stanu k flaškám :-)
Čtvrtek:
zaujali pouze
General surgery - parádní death grind,pro mne nový objev
Swallow the sun - super vystoupení a odpočinek od nudného core-metalu
Ministry - klasicky přehulené,frontmen troska po všech stránkách,hlavně pěvecky bída
Dimmu borgir - skvělé,supr zvuk-tribuna,obavy se nenaplnily,další zlatý hřeb BA
Samael - zklamání ze zvuku,jinak dobrý
Nile - to se snad ani dobře nazvučit nedá :-)
Arcturus - těšil jsem se,ale nezaujalo naživo
Když jsem někde na fóru psal, že je středa zajímavá hlavně kvůli Alcest, mnoho zdejších rýpalů to nepochopilo a tady je vidět, že jsem měl pravdu. Takže Alcest zazářili pro ten den, zbytek byl zbytek. Čtvrtek oživili Swallow the Sun, Samael a Arcturus. U Crowbar stačí ten jejich jediný hit, Lock Up standardně dobří a ten zbytek mi připadal tak nějak jen odehraný a hurá pít :D.
Ačkoli Dimmu Borgir neposlouchám, tak jsem si říkala, bůhvíjaký nebudou trhák. A přitom hrozná nuda. Nezaujalo mě na nich zhola nic, a to že se nadchnu pomalu pro kdeco.
Jisté duševní rozpoložení - v případě kefýdrol tak možná lobotomie.
... nebo si zajít na ušní.
:-)
Nahodou Cathedral boli ozdobou minuleho rocnika, avsak na to aby si ich posolstvo aspon ciastocne pochopil by bolo nutne najst iste dusevne rozpolozenie, povedzme akesi prchave efemerne ekvilibrium ,ktore je mozne ziskat len tisickami hodin trpezlivej meditacie stravenej v hlbokom sherwoodskom lese …
CoC - totální úlet...chybělo tomu úplně vše krom obrovské NUDY...skoro horší než loňská parodie na kapelu Cathedral.
Nejlepší kapela dne - Arcturus - Simen to možná hrotil až moc, přesto však skvělý zážitek a splněný sen...radost poslouchat hellhammera (hlavně jeho vychytávky v klidných pasážích jako v Nightmare Heaven). Největší překvapení: Totem, které jsem vůbec neznal, HC neposlouchám, ale diváky dokázali parádně strhnout
v CoC
hral predsa na gitaru Jeff Bridges alias Jeffrey Lebowski, pardon, Dude, El Duderino, Vase Dudecenstvo.... :)
Do areálu jsem se dostal až když začínali Crowbařy - pro mě naprosto neutrální kulisový medl.
The Black Dahlia Murder - běžný, jakože tvrdý metálek vyrobený tak, aby neurazil ani omladinu, ani harcovníky
Swallow the Cum - fajn překvapení, nikdy jsem je pořádně neslyšel, naživo předvedli uvolněný set rozumné délky
Heaven Shall Burn - Totéž co TBDM, teplý a neškodný bigboš, co byl ještě před čtyřmi lety trendy. Po třech skladbách odcházím.
Ministry - hudebně docela zajímavé, ale úroveň hlasitosti byla i za zvukařem nad úrovní snesitelnosti
Dimmu Borgir - jedno z mnoha vystoupení, při kterém to zajímavé znělo z playbacku. Na koncert s orchestrem a hosty bych se mrknul, z téhle besídky po chvíli odcházím. Vůbec to neřezalo.
Nile - na mém místě mezi zvukařskými stánky byl i docela dobrý zvuk, kapela se snažila a předvedla pěkné sbory
Arcturus - koncert dne s nejlepším performerem festivalu. Vortexova one man show s kvalitní doprovodnou skupinou. Ani nevadí, že z procítěného zpěvu z nahrávek zbylo pitvoření a škleby. Kapela upoutala moji pozornost jako žádná jiná. Španělskou inkvizici a melodii z Popelky bych tedy nečekal.
Nulty den som nestihol, tak aspon postrehy z prveho (not that anyone cares):
GENERAL SURGERY - podiova image zaujimava, hudba uz menej, cakal som viac
CROWBAR - velka parada, boli uplne odzbrojujuci, cena za najlepsiu bradu BA
TBDM - technicky vymakane, ale po troch songoch nudilo
COC - tito typci ma totalne dostali, s takym feelingom na brutale nikto nehral, usmievavy tatko gitarista za sto bodov!!
LOCK UP - paradicka, som cakal len kedy dostane Barker infarkt za tymi bycimi pri svojej vahe:)
KRISIUN - skvele, aj ked len standard
MINISTRY - mohol to byt nezabudnutelny koncert nebyt neznesitelne prehuleneho zvuku, po dvoch songoch som utekal...
DIMMU BORGIR - o nicom, Nightwish metal
SOIA - dobri boli, najma zo stanku s Jackom Danielsom
NILE - skoda prestojov kvoli slapke, strasna tlacenica pred podiom, predviedli standard cize oproti inym death snazivcom extratrieda
ARCTURUS - paradny ulet, nechapem ako moze Hellhammer hentak bubnovat v tych vysokych podrazkach:-))
Martin L. : ..ja mám ANAAL NATHRAH rád, ale iba z albumov..naživo ma nepresvedčili ani na druhý krát. Pravda ale je, že v klube som ich nevidel a možno im to tam viac svedčí..ale či to Dave-ovi pomôže pri tých čistých spevoch pochybujem :o)) ..ale budiž, sto ľudí, sto chutí a názorov
ANAAL NATHRAKH som videl naživo v klube, dali to bezchybne a Hunt bol po speváckej aj frontmanskej stránke veľká kapacita, aj keď, pravda, medzi skladbami rozhodne nebol za žiadneho supertemného bubáka :-D
Nultý den rozhodně Alcest (co se týká setlistu tak to začlo Autre Temps, pak bylo asi Les Iris, ještě si pamatuju že hráli Là Où Naissent Les Couleurs Nouvelles..dál už si na nic nevzpomenu :)), hudební zážitek z jiného světa, který mě těší ještě teď.
První den jsem si užil Black Dahliu, skvělý Sick of it All, dobrý set Heaven shall burn...no je toho dost. Ale co se týká Dimmu Borgir...byli dobrý, ale reakce publika mi přišli nadšenější než si skupina "zasloužila".
..tak v nultý deň jednoznačne najlepšia kapela ALCEST, skvelý zážitok..potom už len FORGOTTEN SILENCE...zklamanie ( už druhý krát ) pre mňa ANAAL NATHRAKH - osobne si myslím, že nevedia preniesť atmosféru albumov na pódium a to nevravím o tom, že Hunt je najslabším článkom kapely - podotýkam pri live vystúpeniach.
Deň druhý...hm..potešili GENERAL SURGERY..a pre mňa najlepšie NILE a ARCTURUS.....
ad Arcturus: Na YouTube je komplet koncert z Rumunska niekedy z tohto roku, dobre nasnímaný (aj keď staticky), nazvučený a odspievaný. Odporúčam (všetkým okrem tých, čo musia byť k posluchu hudby zdrogovaní).
z Arcturus som ušiel, na takú hudbu treba byť asi riadne zdrogovaný (hlavne spev) :) A to ma ešte prvé dve skladby celkom bavili, aj som si hovoril že im možno dám druhú šancu. Pri tretej som pochopil že nedám
ale aspoň som stihol posledné 2 skupiny na club stage. zaujímavý a celkom chytľavý bol Keep on Rotting aj keďm som stihol iba záver. a veľmi dobre to celé zakončil Mindwork. Boli oveľa lepší než pred rokmi keď hrali na Assaulte, zdá sa mi že dosť pribudlo melodického spevu
za nultý deň pre mňa boli najlpeší Anaal Nathrakh, potom dlho nič a nasleduje Forgotten Silence
a prvý deň v poradí v akom hrali Totem, Ministry, Nile. Fajn boli aj Trollech a Samael ale nebolo to úplne ono.
Tři skladby s celkovou stopáží 29 minut, tomu říkám správná plocha pro EP sludge doomového stylu. Studiový návrat po mnoha letech se polské skupině hnané charismatickým ženským vokálem jednoznačně povedl.
Jedni z mála u nás (ne-li vůbec jediní) představitelé zatuchlého hnilobného death/doomu o sobě dávají vědět novým EP, jehož trojice chorobných songů také jasně demonstruje fakt, že tato obluda už dozrála na úroveň plnohodnotného alba. Čím dříve, tím lépe!
Pokračování, která neukončují děj, to mají těžké. Druhé Silo je pomalé, vláčné a nestane se v něm vlastně nic, co by se nevešlo do jednoho dvou dílů. Nečtenářům knih navíc nemusejí být zřejmé všechny pohnutky jednajících. Tak snad to třetí řada narovná.
Ruské skupiny většinou ignoruji, ale než jsem si všiml, že je tahle z Jekatěrinburgu, upoutal mě jejich starosvětský thrash. Nic převratného se sice neděje, spíš je to jako výlet zpět časem, ale pro pamětníka celkem dobrý.
Keith Buckley (ex-EVERY TIME I DIE) jako by se svými kumpány zkoušel štěstí v hodně melodickém metalcore, nebo možná spíše post-hardcore, ale na mě je to hodně plytké a podbízivé. BETTER LOVERS, kde působí další členové ETID, jsou úplně jiná liga.
Trochu Red Dead Redemption pro čtenářky Marianne. Pod krví a špínou se schovávají scenáristická klišé a dutá schémata revizionistických westernů. Má to sice patřičně gritty look, ale nekouše to. Spousta sentimentu a neschopnosti poradit si s postavami.
Veteráni stonerrockového stylu toho mají za sebou už hodně, ale stále jim to hodně sluší a tak i album roku 2024 v sobě nese odkaz na klasické devadesátky a tedy dobu, kdy tahle skupina tvořila po boku KYUSS historii.
Vložit diskusní příspěvek