PRVNÍ HOŘE - Achtung, Sultan!
Urzovci jsou zpět a vyráží do klubů, radujme se! To by asi tak stačilo. Snad jen drobná poznámka. Minulá deska byla a je až příliš dokonalá. Nová je dokonalá poněkud méně, je pouze vynikající. Kdo by to byl čekal?
Metalopolis již 20 let pravidelně přináší informace a články převážně související s metalovou hudbou. Často však zavítáme i do jiných než metalových anebo vůbec hudebních oblastí a nezřídka tak nabízíme i obsah mimo hlavní záběr našeho webového magazínu.
Před Vánoci jsem dostal od příbuzných takový ten otřepaný dotaz, co bych chtěl pod stromeček. No a vzpomněl jsem si na tuto recenzi, takže jsem teď v půlce knihy a musím pochválit, je to výborné čtení. Děkuji Martinu L. a prosím ho, jen houšť!!!
http://www.artforum.sk/catalog/neihardt-john-g:mluvi-cerny-jelen-zivotni-pribeh-svateho-muze-z-kmene-sioux-oglala/?mod=catalog&detail=95447
http://www.csfd.cz/film/19732-rude-kuze/
Martin zrejme pozná, no ale oplatí sa vidieť.
Dík
Ďakujem za inšpiráciu. Potešilo. Ako každý chalan vyrastajúci na Mayovkách som bol nadšený touto témou. Jedna z mojich prvých dokumentárnych kníh bola Prérijní a pralesní indiáni od Zachar/Zelený- Mladé letá. Od roku 1985 do 1994 som prečítal všetko čo u nás bolo dostupné v knižniciach od Synov veľkej medvedice, cez Stopy, Mayovky až po Tekumseha. A film Veľký malý muž s Dustinom Hoffanom je jeden z mála, ktoré na mne zanechali silný dojem.Samozrejme ak na publikáciu narazím doplním si svoju zbierku.
Nevyzerá zle, ale 29 vybraných kmeňov je možno 5 % toho, čo tam bolo. Keď pôjdem okolo Artfóra, pozriem si to.
http://www.artforum.sk/catalog/jeier-thomas:indiani-praobyvatele-severni-ameriky/?mod=catalog&detail=59697
Nejaká novinka...
Diky za info! Vyzera to teda na dobru kupu.
Povedal by som, že ide o videnie konfliktu skôr zo strany domorodcov, prinajmenšom v tom , že Dee Brown sa postup osadníkov, vlády a armády absolútne nesnaží čímkoľvek obhajovať, ani konfliktom civilizácií ani "historickou nevyhnutnosťou". Popisuje čo sa dialo, v zásade len hlavné konflikty rokov 1860 - 1890, s príčinami aj dôsledkami. Plusom je mnoho autentických vyjadrení priamych svedkov udalostí z oboch strán, a vyše 30 rokov staré české vydanie má aj slušný obrazový materiál. Kniha vznikla v dobe, keď sa domorodci začali opäť hlásiť k svojmu dedičstvu, o svoje práva a začali žiadať nápravu krívd. (V tej istej dobe vláda ešte stále praktivovala sterilizácie domorodých žien.) Nie je tam ale nejaké čiernobiele videnie celej veci, na oboch stranách konfliktu sú spomenuté osobnosti, ktoré sa snažili situáciu riešiť tak, aby dochádzalo k čo najmenej neprávostiam, aj také, ktoré riešeniu rozhodne nepomáhali.
to Martin L.
Kupil som si (este necital) Bury My Heart At Wounded Knee/Brown, v kontexte ostatnej spominanej literatury ju hodnotis ako?
zaujimava kniha, ktora sa taktiez venuje problematike domorodych obyvatelov usa a kolonizacii je the people´s history of the united states od Howarda Zinna
Koukam, ze mame podobnou vasen, pane Lukac //:=]
Od pana Opatrneho mam doma spoustu knih, ten clovek jednim slovem proste umi...
Aby ses neposral
Tohle se mi jako klukovi také líbilo:
http://www.kosmas.cz/knihy/109039/valky-rudeho-muze/
A kua, tiež som bol v tom, že Innuiti (Eskimáci) sú len jedným z indiánskych kmeňov... No dobre vedieť.
Urzovci jsou zpět a vyráží do klubů, radujme se! To by asi tak stačilo. Snad jen drobná poznámka. Minulá deska byla a je až příliš dokonalá. Nová je dokonalá poněkud méně, je pouze vynikající. Kdo by to byl čekal?
Atmosférický black metal / post-metal. Hodně odlehčená produkce plná vybrnkávaček, náladových pasáží a košatých atmosférických vsuvek. Zuby se moc necení, možná občas mléčné jedničky. Příjemný poslech, vyloženou hitovku však na "Succumb" nenajdete.
Šíleně plodný oneman projekt, Aaron Edge se utrhl ze řetězu s sází jednu desku za druhou. "Agglomeration" je třetí z letošních již pěti alb. A překvapivě to drží slušnou kvalitu. Pokud tedy máte rádi dusivý sludge doom s výbuchy disonantního šílenství.
Hulváti z Jura sú takí naši DARKTHRONE: o pol generácie mladší a s koreňmi v grinde miesto blacku, no doživotne verní metalovej klasike (s čoraz hrubším zvukom). „Kromaňon“ a „Abeceda nenávistí“ sa zapíšu do zlatého fondu. Zbytok asi nie, čo vôbec nevadí.
Oproti EP "God Made Me An Animal" ubral Greg Puciato (ex-THE DILLINGER ESCAPE PLAN), ale i skupina jako celek, na nekompromisnosti, objevují se více i zpěvné a melodické polohy, nicméně je to stále hodně nasraný a uřvaný post-hardcore té nejvyšší kvality.
Strhující rozsáhlé kompozice, které buď zcela pohltí, nebo unudí. Já se hlásím k první možnosti. Je to jako snové divadlo severského death metalu. Za mě je to zatím rozhodně jedna z nejzajímavějších desek letošního roku.
Singl „Winter Storm Vigilantes“ je povedená záležitost, která byla slibnou návnadou na nové album. Velká očekávání byla nakonec zbytečná. S trochou dobré vůle se na albu najdou dvě další slušné skladby, jinak je to stále ten samý a nenápaditý kolovrátek.
Vložit diskusní příspěvek