PRAŽSKÝ VÝBĚR - Praha, Tipsport aréna - 9. listopadu 2012

PRAŽSKÝ VÝBĚR - Praha, Tipsport aréna - 9. listopadu 2012

PRAŽSKÝ VÝBĚR - Praha, Tipsport aréna - 9. listopadu 2012

PRAŽSKÝ VÝBĚR - Praha, Tipsport aréna - 9. listopadu 2012

Šest let po poněkud nečekaném rozchodu se všichni ti, kteří kdy znamenali nejlepší léta PRAŽSKÉHO VÝBĚRU, zase sešli pěkně pohromadě a oslavili to pěticí koncertů v největších domácích halách a jedné na sousedním Slovensku. Prý už si pánové zase rozumějí, tedy především znesváření kohouti Kocáb a Pavlíček, a prý to neskončí jen u zmíněných koncertů. Tak sláva, chtělo by se říci, vždyť PRAŽSKÝ VÝBĚR, to je dnes jeden z nejvýstavnějších kusů české rockové historie, a bylo by skutečně drahým luxusem ho nemít, když ho stále ještě mít můžeme.

Vyprodaná Tipsport aréna o tom ostatně hovořila jasnou řečí. Poměrně nezvykle brzkou startovní hodinu skupina nedodržela jen o chlup, takže když Michael Kocáb vstával v „Hraběti X“ na pódiu z rakve, bylo teprve krátce po čtvrt na osmou večerní. Na pódiu krom jistě nejsledovanější trojice Pavlíček/Kocáb/Čok nešly přehlédnout také dvě soupravy bicích (to proto, že také bubeníci měli být dva), za jednou z nichž to fantastickým způsobem rozbalil Jiří Hrubeš, a bystrému přihlížejícímu neušel ani Jiří Tomek, dřívější zpěvák a bongista kapely, obstarávající sbory, tance a další šaškárny.

První půle koncertu se přesně dle původního pořadí skladeb věnovala eponymnímu albu (někdy také nazývanému „Straka v hrsti“), což samozřejmě znamenalo nejvyšší posluchačskou pohotovost od začátku až do konce. Nasazení všech hudebníků bylo stoprocentní (viz. třeba svahilština ve „Strace v hrsti“, která byla naživo snad ještě neodolatelnější než na záznamu), zvuk téměř také a komu to snad bylo málo, mohl si vychutnat i vtípek, který byl z kategorie nečekaných, ovšem o to více působivých. Ve velmi proslulé pasáži skladby „S.O.S“ následující po telefonním vyzvánění totiž na pódium skutečně vznešeným způsobem nakráčel v bílém sáčku sám Ondřej Soukup, do mikrofonu řekl svůj text „haló, Soukup, haló“ a se zdviženým ukazováčkem středem opět odkráčel zpět. Že dav v aréně v tu chvíli skutečně šílel, snad není třeba nějak zvlášť zdůrazňovat.

PRAŽSKÝ VÝBĚR

Poněkud hlušším místem byla po doznění „Nádraží“ pasáž, kdy si zbytek kapely šel odfrknout a došlo ke střídání bubeníků. Jak Hrubeš, tak také dvoukopákový Klaudius Kryšpín si totiž vystřihli sólo, takže výsledný efekt byl za chvíli poněkud monotónní a nudný. Vysvobození přinesl až „Tatrman“, který byl předzvěstí stejně posloupné prezentace i druhé zásadní nahrávky PRAŽSKÉHO VÝBĚRU „Výběr“ znamenající (jak jinak) nejvyšší posluchačskou pohotovost od začátku až do konce podruhé. Zvuk jakoby si chvílemi nevěděl rady s nově přibyvším druhým kopákem, ale pro jeho celkovou podobu to naštěstí nebyla žádná zásadní překážka.

Atmosféra na pódiu i pod ním byla stále maximálně nažhavená, prakticky neustále přítomný Ropotámo řádil rovněž o sto šest (Michael Kocáb ho dokonce chvílemi dubloval) a dokreslila to třeba i „Hrály dudy“, údajně zahraná živě vůbec poprvé od doby, kdy vznikla ve studiu. Logicky to pak poté, co dozněl „Snaživec“ (kterého si hromadně zazpívalo i publikum), vypadalo, že pokud kapela hodlá skončit, rozhodně to s odchodem z pódia nebude mít jednoduché. A taky že ano: ještě musely přijít „Olda je přítel můj“, „Komu se nelení, tomu se ženění“, „Reminiscence“ a „Melem, nemelem, všechno semelem“, než se všichni účinkující mohli už doopravdy odebrat do zákulisí. K tomu samozřejmě proběhla mohutná děkovačka, k níž hecoval zejména evidentně dobře naladěný Jiří Hrubeš, a opakovaná projížďka Ropotáma se starými známými berlemi na invalidním vozíku, takže když se ty téměř dvě a půl hodiny živého hraní dobraly svého definitivního konce, nebylo asi v hale nikoho, komu by se chtělo domů.

Šest let po poněkud nečekaném rozchodu se totiž všichni ti, kteří kdy znamenali nejlepší léta PRAŽSKÉHO VÝBĚRU, zase sešli pěkně pohromadě a bylo to zkrátka zatraceně znát.

Foto pouze ilustrativní.

 14

Louis

Další informace

Diskografie

Beatová síň slávy (2005)
Habaděj (2004)
Tango Ropotámo (1998)
Běr (1997)
Komplet (1995)
Adieu C.A. (Live) (1992)
Výběr (1988)
Straka v hrsti (1988)
Olda je přítel můj (SP) (1982)