Tri knihy o druhej svetovej vojne, ktoré prekvapia kvalitou

Tri knihy o druhej svetovej vojne, ktoré prekvapia kvalitou

Trojica kníh venujúca sa udalostiam druhej svetovej vojny z rôznych pohľadov sa doslova ponúkala na spoločný článok. Jedna sa venuje komplexne a výhradne vojne samotnej. Druhá hitlerovej Tretej ríši, ktorá tento vojnový konflikt stvorila, aby ju nakoniec zožral. A tretia, tá najnovšia v mojej knižnici, sa zase venuje výhradne východnému frontu, na ktorom sa o vplyv pobili armády zastupujúce dve najhoršie idiológie, aké svet stvoril. Všetky tri knihy sú zotavené ako kroniky/atlasy plné chronologicky zoradených informácií, dokumentov, mapiek, fotografií, atď. Autori sa v nich vyhýbajú komentovaniu, prípadne vyslovovaniu názorov, len jednoducho zozbierali údaje, ktoré sa rozhodli prehľadne a jednoducho predložiť čitateľom, či už nadšencom histórie alebo aj serióznym historikom.

Aj napriek tomu, že nie som veľkým fanúšikom kníh podobného formátu, pretože väčšina takýchto diel prináša čitateľovi len základné informácie bez potrebných súvislostí a hĺbky, tak v týchto troch prípadoch som naozaj zostal prekvapený kvalitným spracovaním a obsahom. 

Steve Crawford - VÝCHODNÍ FRONTA DEN ZA DNEM 1941-1945
(Naše Vojsko, 2012)

WWIIKatastrofické stretnutie skoro apokalyptických rozmerov medzi dvoma ríšami zla sa dočkalo jedinenčného a chronologického spracovania z rúk britského historika a bývalého zamestnanca britskej tajnej služby Steva Crawforda. Autor spracoval všetky dôležité udalosti na východnej fronte, pričom nezabudol ani na udalosti, ktoré tomuto konfliktu bezprostredne predchádzali a nejakým spôsobom s východnou frontou súviseli alebo ju predznamenali. Popis udalostí sa začína 23. aprílom 1939, kedy Hitler pred Reichstagom vyhlásil zmluvu o neútočení medzi Nemeckom a Poľskom z roku 1934 za neplatnú, pričom z porušenia zmluvy obvinil Poliakov a 15. májom 1945, dňom, kedy kapitulovali nemecké vojská v Juhoslávii. Krátke, ale výstižné popisy jednotlivých udalostí, posunov vojsk, počtov mŕtvych, zraanených a zajatých, atď, sú doplnené množstvom raritných fotografií, pozičných mapiek, krátkych medajlónkov významných osobností tohto stretnutia, ako i popis rôznych zbraní, zbraňových systémov a niektorých vojenských i polovojenských jednotiek, ktoré používali obe bojujúce strany. Túto knihu považujem za jednu z najlepších, ktorá o tejto téme v našich končinách doteraz vyšla.
www.nasevojsko.eu

Richard Overy - TRETIA RÍŠA KRONIKA
(Fortuna Libri, 2011)

WWIIBritský historik Richard Overy si vo svojej knihe zobral na mušku Tretiu ríšu, ako volali Nemecko nacisti, pričom jej neváhali prisúdiť skoro nekonečnú budúcnosť prívlastkom tisícročná. Tisíc rokov sa v realite našťastie scvrklo len na dvanásť, od roku 1933 do roku 1945, no i napriek tejto relatívnej krátkosti svojej existencie spôsobila Tretia ríša obrovské morálne i materiálne škody v samotnom Nemecku, ako i skoro v celej Európe. Autor rozobral Tretiu ríšu od vzniku nacistickeho hnutia, cez neuspešný puč v roku 1923, prevzatie moci v roku 1933 a začiatok druhej svetovej vojny až po rok 1945, ktorý znamenal definitívny koniec Tretej ríše. Kniha je plná autentických dobových dokumentov, záznamov zo schôdzi, stretnutí a výsluchov, ako aj množstvo doteraz neznámych fotografií, ktoré autor objavil v archívoch a súkromných zbierkach. Aj napriek tomu, že tejto téme sa v minulosti venovalo množstvo historikov, dokázal Richard Overy priniesť nové informácie a aj tie stare ukázať v inom svetle a súvislostiach. 
www.fortunalibri.sk

David Jordan a Andrew Wiest - ATLAS DRUHEJ SVETOVEJ VOJNY
(Ottovo nakladatelství, 2006)

WWIIAko už z názvu vyplýva, ide o atlas zostavený z mapiek tých najdôležitejších bitiek druhej svetovej vojny, ktoré sprevádza náležitý a obsiahlý komentár s popisom situácie a opisom stratégií sprevádzané jedinečnými fotografiami z bojísk i tylu. Dvojica autorov publikácie sa vyhrala hlavne s mapkami a značkami, čo pomohlo prehľadnejšiemu grafickému zobrazeniu deja jednotlivých bitiek, čo čitateľ ocení hlavne pri tých zložitejších a menej prehľadných stretnutiach. Atlas obsahuje všetky najdôležitejšie bitky a operácie druhej svetovej vojny od prepadnutia Poľska, cez Bleskovú vojnu v Európe, operáciu Barbarossa, boje o Atlantik, vojnu v Severnej Afrike, bitky na východnom a západnom fronte až po vojnu v Tichomorí. Autori sa venujú aj predvojnovému stavu, pričom zaujímavými môžu byť pre neznalých hranice štátov, hlavne Poľska, Českoslovenka a Rumunska v Európe a Číny v Ázii, ktoré sa počas druhej svetovej vojny a hlavne po nej dočkali značných zmien/posunov.
www.ottovo.cz

 4

Koscj

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

Východní fronta den za dnem 1941 - 1945
Autor: Steve Crawford
väzba: tvrdá
formát: 210 x 297 mm
rozsah: 192 strán
ISBN: 978-80-206-1301-1
Jazyk: český

Tretia ríša
Autor: Richard Overy
väzba: tvrdá
formát: 185 x 246 mm
rozsah: 408 strán
ISBN: 9788089379408
Jazyk: slovenský

Atlas druhej svetovej vojny
Autor: David Jordan, Andrew Wiest
väzba: tvrdá
formát: 233 x 303 mm
rozsah: 256 strán
ISBN: 8073602741
Jazyk: slovenský