ERIC FORREST - C'est la vie

ERIC FORREST - C'est la vie

ERIC FORREST - C'est la vie

ERIC FORREST - C'est la vie

Eric Forrest je osoba značne známa medzi fanúšikmi skupiny VOIVOD, no menej sa už vie o jeho vlastnej skupine, ktorú si založil po odchode z vyššie spomínanej legendy. E-FORCE fungujú od roku 2001, najprv v Kanade, neskôr vo Francúzku. dva roky po založení vydali svoj debutový album „Evil Forces“ a minulý rok ho nasledoval album „Modified Poison“. Niečo o minulosti, prítomnosti a plánovanej budúcnosti skupiny i o Erikovej spolupráci s VOIVOD sa dozviete z nasledujúceho rozhovoru. Komu to bude málo, môže nazrieť do štyri roky starého, krátkeho rozhovoru s ním.

Keď sme pred štyrmi rokmi robili naše predchádzajúce interview, E-FORCE fungovali v inej zostave ako dnes. Kvôli čomu si vymenil zbytok kapely?

Eric ForrestZ osobných a profesionálnych dôvodov. V roku 2003 som sa presťahoval do Francúzska, niekoľkokrát zmenil obsadenie v kapele, potom išiel na európske turné v roku 2005 s CARPATHIAN FOREST a ďalšími. Neskôr sa obsadenie zmenilo znovu. Pri zmenách zostavy išlo o to, nebyť stále na jednom mieste. Nebolo to kvôli ľuďom samotným, s výnimkou jedného som stále v kontakte so všetkými bývalými spoluhráčmi a sú medzi nami dobré vzťahy.

Tvoji terajší spoluhráči sú o generáciu mladší od teba, nebojíš sa prípadných z toho prameniacich nedorozumení a konfliktov?

Keď som začal pracovať s Cyrilom, vedel som že je to risk, ale väčšina z toho, čo bolo v pláne vyšla a nakoniec každý vyhral. Bubeník mal okolo tridsiatky, takže životu rozumel trochu lepšie. Asi rok dozadu bol však vymenený za Alsvida (ex-ENTHRONED), ktorý je totálny profesionál, on sa vyzná v realite hudobného biznisu. Cyrila teraz nahradil zručnejší a profesionálny gitarista Vincent Agar, pozri na našej MySpace stránke sekciu top friends. Nerád mením členov, ale keď som otrávený nejakými vecami, musím stav len rešpektovať a byť trpezlivý. Mám takisto nového sprievodného gitaristu na koncertovanie, je to chlapík menom Julian, ktorý hrá v skupine DWAIL tu v južnom Francúzsku, zatiaľ to funguje. Každý pozná podmienky a v E-FORCE hrá z tých správnych dôvodov.

Bola práca na „Modified Poison“ ľahka?

Ľahké to nebolo, ale nahrávanie dopadlo veľmi dobre. Ostatní chalani nemali veľa skúseností, ale producent Patrick Friedrich, ktorý je mojím dobrým priateľom, po profesionálnej stránke naozaj veľmi pomohol – ako bubeník a gitarista bol vynikajúci, pokiaľ ide o zvuky a podobne.

Na „Modified Poison“ sa mi veľmi páči hutný a dunivý zvuk, ktorý sa vám podarilo vyčariť, kto mal hlavné slovo pri mixáži? Ty alebo Patrick Friedrich?

Mal som víziu a vysvetlil ju Patrickovi, ten z nej dostal viac, než som očakával, zvlášť s prihliadnutím na náš rozpočet. Ako som povedal, je to dobrý priateľ, takže v producentskej práci urobil maximum, ak to môžem objektívne zhodnotiť.

E-FORCE 2008

„Victory“ je nerealizovaný song z dielne VOIVOD, povieš mi niečo viac o tejto skladbe a aj o dôvode prečo sa objavil na „Modified Poison“?

Keď sa moje cesty s VOIVOD rozišli, mali sme, a vlastne stále máme, okolo dvanásť nevydaných skladieb v demoverziách. Predpokladali sme, že v roku 2001 nahráme ďalší album VOIVOD, ale veci sa zmenili. Keď sa na to pozriem späť, v podstate som išiel preč kvôli pôvodnému spevákovi a basákovi, ktorý hral v METALLICA. Proti nim som reálne nemal šancu. Ale skutočne na to nemám ťažké srdce. Po Piggyho nešťastnom odchode som sa rozhodol znovu nahrať „Victory“ a celú skladbu som aj vyprodukoval ako poctu pre mojho priateľa Piggyho. Oná vec je o vesmírnej koalícii.

VOIVOD ťa prednedávnom prizvali k nahrávaniu nejakých nových vecí, o čo konkrétne ide? Môžeš aspoň niečo prezradiť?

Eric ForrestÁno, asi rok dozadu mi Away poslal skladby a opýtal sa, či by som mal záujem zahrať pár skladieb spolu s Blackym a Jasonicom (Jeanom Yvesom Thériaultom a Jasonom Newstedom - pozn. autora), v rámci vrcholného tribute Piggymu a dedičstvu VOIVOD. Samozrejme som povedal áno. Skladby sú úžasné! Takže v podstate som čakal na to, ktoré veci budem hrať na basu, uprednostňujúc tie rýchlejšie (smiech). Ale koncom minulého roka ma Away kontaktoval znovu s tým, že je problém. Povedal mi, že Jason na skladbách urobil skutočne veľa a chcel by hrať všetky basové party. Takže Blacky a ja sa na nasledujúcej nahrávke neobjavíme. Tak či onak povedal, že je to veľmi možné v prípade inej nahrávky, kde bude každý, vrátane Dana z MARTYR na gitare. C´est la vie, to je ten rock and roll.

Ako vidíš budúcnosť VOIVOD? Myslíš, že VOIVOD bude fungovať aj po spracovaní všetkých Piggyho demonahrávok?

Pravdupovediac neviem, hrajú teraz v lete veľa na letných festivaloch v Európe, a prečo nie? Blacky hrá na base a Dan na gitare. Mohol by som ich stretnúť na Hellfeste v júni. Uvidím čo bude.

Súčasne fungovanie VOIVOD môže vyvolávať dojem snahy zarobiť na minulosti. Aký je tvoj pohľad?

No, ja osobne si myslím, že je fajn, že zahrali nejaké koncerty s Blackym, kde hrali starý materiál, Mám na mysli, že pre fans je to pecka. Dať im koncert so starými totálnymi klasikami, naozaj.

E-FORCE 2001Dobre, vráťme sa k E-FORCE a k „Modified Poison“. Pokiaľ dobre viem, v štúdiu ste nahrali päťnásť songov, no na albume ich je len dvanásť. „Reborn Again“ sa objavila na japonskej verzii albumu, čo ďalšie dve? Použijete ich niekde?

Všetky dobré nápady budú s istotou spracované najlepším možným spôsobom.

Aký máš názor na japonské bonusy, nemožno ich považovať za istú formu diskriminácie pre nejaponských fanúšíkov?

Toto nie je moje rozhodnutie, tieto veci robia vydavateľstvá. Showbiznis (smiech).

Debut „Evil Forces“ vyšiel v roku 2003, čo spôsobilo, že na druhý album sme si museli počkať päť rokov?

Osobné a profesionálne dôvody, všetko si vyžaduje svoj čas – noví členovia, organizácia a podobne.

Budeme aj na ďalší album čakať takto dlho?

Ďalší album bude vonku určite v roku 2010, žiadne obavy (smiech).

Chystáte už nový materiál?

Áno, nové myšlienky sa zhromažďujú. Nasledovník bude ťažší a temnejší, bude tam viac samplov, kostolných organov a niekoľko prekvapujúcich hosťovaní. Zostaňte naladení.

Si výhradným autorom hudby E-FORCE?

E-FORCE 2004U niektorých skladieb áno, u niektorých nie. Hudbu na poslednom albume som napísal spoločne s Cyrilom, ale všetky texty, námety, umelecká kompozícia obrazovej stránky sú moje. Mám víziu toho, čo chcem robiť, ale som veľmi otvorený a dobrý riff je dobrý riff, bez ohľadu na to, či ho skomponujem ja alebo nie. Na tom nezáleží, pokiaľ je správny.

Momentálne máš vo vrecku zmluvu na tri albumy s Thundering Records, čo si od tejto zmluvy sľubuješ?

Aby sme boli schopní tvoriť hudbu a mali ju distribuovanú na ich náklady. Toto je skrátka forma umenia a nie je to o tom, koľko zarobíš, zvlášť v dnešných časoch (smiech).

Prečo si vlastne prerušil spoluprácu so Season of Mist?

Kvôli obchodným príčinám.

Si stručný, ty diplomat (smiech). Stretol som sa s označeným vašej kapely ako thrash/black, čo myslíš, je výstižné? Ako by si ty sám charakterizoval vašu hudbu?

Povedal by som, že je to veľmi presné, keďže zvuk E-FORCE je práve takýto, stále sa snažíme posúvať hranice úprimnou formou. Je tu toľko vecí, s ktorými sa nemusím stotožniť pri všetkých tých kapelách a ostatných veciach. Ale na tom nezáleží. Pretože rád tvorím čokoľvek a nechám ľudí, aby si to posúdili podľa seba.

Nebude toto označenie aj akýmsi následkom vášho turné s blackmetalovými skupinami (CARPATIAN FOREST, TSJUDER, atď.)?

E-FORCE 2005E-FORCE má viac thrashmetalového náboja s malým dotykom black metalu a iných vecí. Turné bolo trochu bizarné, ale bola to vec načasovania. Pokiaľ ide o obchodnú stránku, bola to jediná šanca ako ísť na turné, prihliadnuc k faktu, že „Evil Forces“ bol vydaný vyše rok pred šnúrou, bolo to teda „teraz alebo nikdy“.

Ako si na to turné spomínaš? Predsa len ste sa tam nie veľmi hudobne hodili. Aké boli reakcie publika na E-FORCE a ako ste si rozumeli s kapelami?

Ako som povedal, bolo celé to bolo bizarné. Ale každý večer sme tam mali aj našich fanúšikov, to je isté. Niektoré večery boli tak trochu prekvapujúce, keďže sme vždy hrali ako prvá kapela a samozrejme niektorí ľudia to mali na háku. Nie je to ľahké, keď si každý večer prvou skupinou zo štyroch, ale aj tak si nemôžem sťažovať. Osobne som vyšiel s každým, ale bolo tam pár problémov, ktoré viedli k nášmu skorému odchodu. Tourmanažér, hudobníci z E-FORCE, mohol by som tú drámu rozviesť, ale nebolo by to pekné. S niektorými ľudmi z kapiel som ale stále v kontakte.

Čo je nového u PROJECT:FAILING FLESH?

Ešte tohto roku odcestujem do USA kvôli ďalšiemu nahrávaniu. Naozaj sa veľmi teším!

Prednedávnom si sa vrátil z dovolenky v Afrike, kde konkrétne si bol? Máš záľubu v exotických dovolenkách? Cestuješ na vlastnú päsť, alebo využívaš služby cestovných kancelárií?

Nedávno som navštívil Maroko, na týždeň. Bolo veľmi zaujímavé vidieť odlišné kultúry a to, ako tam ľudia žijú, bez elektriny, sprchy. Trinásť ľudí žijúcich v malej miestnosti z odpadu. Bolo úžasné vidieť týchto ľudí naživo a počúvať ľudí, sťažujúcich sa na život vo zvyšku sveta. Išli sme s cestovkou, navštívili sme asi päť miest a mnoho turistických atrakcií. Veľa som sa naučil.

Nebojíš sa v dnešnej turbulentnej dobe o svoju bezpečnosť? Predsa len, cestovať do takýchto neistých destinácií.

E-FORCE 2007Boli sme, ja a moja budúca-bývalá žena, je to dlhý príbeh (smiech) s dobrou spoločnosťou a organizácia klapala, takže žiadny strach. Párkrát som si síce myslel, že by sme mohli skončiť ako herci v snuffe, ale všetko dobre dopadlo.

Čo zaujímavé si si doviezol z Afriky (zážitky, suveníry)?

Vidieť históriu toho všetkého a to, ako tam ľudia žijú, bolo úžasné. Bol to nápad mojej bývalej ísť tam. Ja som súhlasil - reku, keď chceš, žiadny problém, ale naozaj som si výlet užil. Bola to ako každodenná dvanásťhodinová cesta, na ktorej sme stále videli niečo nové. Za normálnych okolností by ma bavilo zostať týždeň na pláži a podobne, ale vidieť toľko vecí bolo zaujímavé, prázdniny na spôsob Indiana Jonesa (smiech).

V čom podľa teba tkvie chudoba a nestabilita afrického kontinentu?

Ťažko na túto otázku odpovedať, ale myslím, že to má veľa dočinenia s ľuďmi a ich kultúrami a jediná cesta ako ich pochopiť, je žiť tam.

 Přidejte svůj názor

Koscj

Další informace