OBSCURE SPHINX - Emovere
Tři skladby s celkovou stopáží 29 minut, tomu říkám správná plocha pro EP sludge doomového stylu. Studiový návrat po mnoha letech se polské skupině hnané charismatickým ženským vokálem jednoznačně povedl.
Metalopolis již 20 let pravidelně přináší informace a články převážně související s metalovou hudbou. Často však zavítáme i do jiných než metalových anebo vůbec hudebních oblastí a nezřídka tak nabízíme i obsah mimo hlavní záběr našeho webového magazínu.
@ DJ Hooya: Máš pravdu, ale nedalo mi to. Sabbath jsou má #1, tak se snad dá pochopit, že jsem to nemohl nechat bez odezvy, byť jsem to zaznamenal pozdě...
Allegor der Freimauer, alebo Allegor the Bloodhunter .... to boli super nicky :))).
mně přijde zbytečné reagovat na blábol, který je více než rok starý a navíc je od exota, který na tento web již nechodí...
Black Sabbath = hard rock <= WTF?
<off-topic>
Add Allegor [11.8.2008 03:46] - podle mě pokud Black Sabbath tak to pro mě je první opravdu ryze metalová (možná doom metalová) kapela a to i přes vybočující skladby typu Solitude, Changes, She's Gone a podobně.
Myslím že říkat že Black Sabbath jsou (nebo byli) hard rock je téměř urážka. Kor když METAL vymyslel jistý Tony Iommi...
</off-topic>
Jsem zvědav, po tolika letech DVD! Těším se.
No konecne...sme sa dockali. Na konci marca vychadza oficialne 3-DVDčko KING DIAMOND! Zdravim vsetkych DIAMONDBANGERS!!
Inak pre mna je "number one" prave album THEM (aj s tym plechovym zvukom) :-))
Zrovna album poslouchám a z těch desek, ve kterých se orientuju, tj. do Spider´s Lullabye, je to nejmrazivější, nejděsivější, nejlepší deska, koncept, obal... KING IS KING !!! Ale ostatní desky šlapou na paty, mezi geniálními těžko hledat nejlepšího !!!
To je fakt ,to DVD bych privital aj ja.
A ked si spomeniem na pamatny koncert roku 1997 spolu s Mercyful fate ,jedno oko nezustane suche,podruhu Bárto :)
Král
Vše už bylo řečeno v recenzi a zde v diskuzi. Geniální album z pera mistra Diamonda. Nemám absolutně žádné výhrady k desce 'Them'.Doufám, že se na Kinga usměje štěstí a dá se zdravotně dohromady. Netrpělivě a s nadějí očekávám DVD. Kdejaká podřadná cháska má svůj dvd nosič a mistr nic... :*(
Je pravda, že v době, kdy hráli MF byl Hard Rockem označován podstatně jemnější proud hudby. Připomíná mi to myslím takový ten strarší, syrovější hard rock (použil jsem termín "sabbatovský"), myslím tedy hlavně riffování. To vyznívá tak ve stylu Black Sabbath z éry řekněme Vol.4, SBS, Sabotage.
King Diamond
Tiez by som sa nebal oznacit MF, ako metalovu kapelu hoci inklinovanie k hardrocku je tam jasne obzvlast, ked si v meritku doby, kedy MF (myslim tu predkingdiamondovsku eru) boli na vrchole svojej slavy ich porovname s tym co bolo vtedy oznacovane za hardrock....tak je MF metal jak remen:-)Trosku by som este upresil svoj prispevok tykajuci sa surovosti zvuku KD.Termin "surovy" som pouzil v zmysle slova "neupraveny".Cize konecna nahravka je sice ucesana - nic tam netrci, ani nechyba no jednotlive nastroje nie su preefektovane a je z nich citit povodny "neupraveny" - autenticky sound.To hlavne od albumu ABIGAIL II az po sucasnost.Je to aj taky typicky sound z NOMAD STUDIOS, kde KD natacali....no ak by som mal subjektivne co sa tyka soundu vyzdvihnut niektory album KD, tak jednoznacne CONSPIRACY.A viem aj preco.Niekedy sa v studiach tocilo vyhradne na analogovy pas.Tato technika za zdokonalovala a v dobe nahratia albumu CONSPIRACY bola uz velmi vyspela co je na tej nahravke aj citit.Potom uz sa zacalo tocit viac-menej do compov a v NOMAD STUDIOS, kde KD tocili poslednu tvorbu pouzivaju nahravaci cumputerovy system PROTOOLS.Ten zvuk je sice velmi citatelny a technicky perfektny, ale odkedy som si takto "rozpitval" conspiracy....tak mi tam to "teplo" toho analogu chyba, pretoze si myslim, ze KD pristane:-)
S tím hardrockem máte asi pravdu, ale dvě kytary a jejich sólové duely z toho nakonec dělají metal, nehledě na typicky metalovou manýru. Pokud se jedná o syrovost, zvuk KD je na deskách dost učesaný, živě ty riffy, mluvíme-li o Andyho skladbách, zabíjejí (viz živák KD z roku 1987 a neuvěřitelně syrová verze Arrival).
S tím hardrockem máte asi pravdu, ale dvě kytary a jejich sólové duely z toho nakonec dělají metal, nehledě na typicky metalovou manýru. Pokud se jedná o syrovost zvuk KD je na deskách dost učesaný, živě ty riffy, mluvíme-li o Andyho skladbách, zabíjejí (viz živák KD z roku 1987 a neuvěřitelně syrová verze Arrival)
Mě se jednoduše zdá, že MF byli více v duchu "sabbatovského" hard rocku, tzn. takoví pohodoví, odlehčení, i ta image tomu odpovídala (říkám tomu "komixový horor"). King tam mohl jak bylo uvedeno zpívat víc volně, free, jak mu to šlo přes hlasivky a to mu sedělo. Trochu mi v tom připomínal Kocába a Čoka ve starém Pražském výběru (Zubatá, Hrabě X...).
Vámi zmiňovaná trojice alb je bezesporu výjimečná, ale mám za to, že alba The Graveyard či Voodoo ani další nedostatkem invence také netrpí. Myslím si, že problém je spíše v produkci. Chtělo by to balík peněz a pořádné producentské jméno typu Gggartha či Datea, které by Mistra usměrnilo. Obávám se však, že ani jednoho už se nedočkáme. Škoda, že nejsem milonář. Rád bych KD zasponzoroval. Alespoň to DVD, kurva, než půjde Mistr zdravotně úplně do hajzlu.
KD
Ano.Osobne mam tieto albumy tiez najradsej.Ale to co sa moze zdat, ako nedostatok novych napadov moze byt aj zamer.KD je vyslovene kultova zalezitost a ta si ziskala svojich fanusikov na zaklade urciteho rukopisu a skladatelskych ci aranzerskych postupov ktory proste kapele vychadza a mozno autori nechcu experimentovat ci vychadzat zo zabehnutych kolaji a postupov.Inymi slovami robia to co sa od nich ocakava a treba uznat, ze im to vychadza.Ale moze to byt aj presne tak, ako si napisal.
Hm,zaujimave postrehy Jimi,ale jedno zostava fakt ,ze trilogia(Abigail,Them,Conspiracy)zostane uz asi nedostizna.Mam dojem ,ze majster je uz asi dost skladatelsky vycerpany.
123456
Ale nepisem:-)Spev musi byt, ako solovy part samozrejme vzdy nad hudbou.Len inym sposobom je to dosiahnute pri MF a inym pri KD.Preto aj rozdielne vzhladom ku kapele znie.V KD je oproti MF viac ponoreny hudby.Co sa tyka vokalov niekedy plni, akoby funkciu dalsieho nastroja co MF nie je az tak caste.
Cimbal, ty si snad genius ci co... tak teda kde je sev nad kapelou v KD alebo v MF, lebo raz pises prve, v zavere druhe...
MF/KD
To je dobry postreh.Sice je to ten isty spevak, ktory spieva v oboch projektoch +/- rovnako a predsa to vyznieva inak.Podla mna je to z troch dovodov.
01.Aranzmany.MF pouzivaju skor klasicke rockove riffy, ktore nechavaju spev vyniknut a na posluchaca to potom zaposobi systemom "spevak a doprovodna kapela".KD zase pouzivaju uplne odlisne postupy, ktore skor poukazuju na kapelu, ako celok a solovy hlas je rovnocenny ostanym nastrojom.KD je skor aranzersky vyrovnany celok.
02.Texty.To ma tiez velky dopad na vyraz spevu.MF nespievaju pribehy, preto tam moze King spievat s vacsou slobodou ohladom viazanosti na text.KD spievaju pribehy a preto Musi brat King do uvahy o ktorej dejovej linii sa prave spieva a taktiez o korej postave sa prave spieva a navyse v ako zaranzovanej casti.Ale podla mna toto mu ide GENIALNE.
03.Zvuk.Je to podobne, ako v bode 1.MF je kapela, ktore ja aj mixovana a mastrovana tak, ze oproti KD je spevak v popredi.To sa robi tak, ze oproti ostatnym nastrojom sa da na spev viac kopmresii a casto aj menej priestoru (hally, delaye a pod.)To potom v posluchacovi vzbudi, akoby opticku predstavu, ze spevak stoji pred kapelou.MF taktiez nepouzivaju az tak skreslene a frekvencne nabrusene gitary, ako KD.Tiez kopaky maju MF menej vyrazne a preto je aj celkovy sound taky maksi v porovnani s KD.MF navyse davaju aj celu nahravku do maleho hallu co posobi dojem, akoby kapela hrala naraz a nenahravala po stopach.V KD je to ine.Tam je spev miesany tak, ze ja nad kapelu vytiahnuty hlasitostne a frekvencne.Taktiez s priestorovymi efektami na poslednych CD KD dost setrili.To potom posobi tak, akoby stal spevak a kapela blizko za nim v polkruhu.To, ze KD aj velmi na tychto poslednych CD (narozdiel napr. od ABIGAIL) priestory vyraznejsie nepouziva robi aj celkovy sound tvrdsi, konkretnejsi a celkovo razantnejsi osobne si vsak myslim, ze takyto sound by MF rozhodne nepristal.Cize je vsetko, ako ma byt:-)Este som si vsimol jednu zaujimavost/paradox a tou je zvuk basgitary.MF je sice stylovo oproti KD maksi projekt no pouzivaju velmi casto (ak nie stale) skreslenie na basgitaru.KD nie:-)
Tři skladby s celkovou stopáží 29 minut, tomu říkám správná plocha pro EP sludge doomového stylu. Studiový návrat po mnoha letech se polské skupině hnané charismatickým ženským vokálem jednoznačně povedl.
Jedni z mála u nás (ne-li vůbec jediní) představitelé zatuchlého hnilobného death/doomu o sobě dávají vědět novým EP, jehož trojice chorobných songů také jasně demonstruje fakt, že tato obluda už dozrála na úroveň plnohodnotného alba. Čím dříve, tím lépe!
Pokračování, která neukončují děj, to mají těžké. Druhé Silo je pomalé, vláčné a nestane se v něm vlastně nic, co by se nevešlo do jednoho dvou dílů. Nečtenářům knih navíc nemusejí být zřejmé všechny pohnutky jednajících. Tak snad to třetí řada narovná.
Ruské skupiny většinou ignoruji, ale než jsem si všiml, že je tahle z Jekatěrinburgu, upoutal mě jejich starosvětský thrash. Nic převratného se sice neděje, spíš je to jako výlet zpět časem, ale pro pamětníka celkem dobrý.
Keith Buckley (ex-EVERY TIME I DIE) jako by se svými kumpány zkoušel štěstí v hodně melodickém metalcore, nebo možná spíše post-hardcore, ale na mě je to hodně plytké a podbízivé. BETTER LOVERS, kde působí další členové ETID, jsou úplně jiná liga.
Trochu Red Dead Redemption pro čtenářky Marianne. Pod krví a špínou se schovávají scenáristická klišé a dutá schémata revizionistických westernů. Má to sice patřičně gritty look, ale nekouše to. Spousta sentimentu a neschopnosti poradit si s postavami.
Veteráni stonerrockového stylu toho mají za sebou už hodně, ale stále jim to hodně sluší a tak i album roku 2024 v sobě nese odkaz na klasické devadesátky a tedy dobu, kdy tahle skupina tvořila po boku KYUSS historii.
Vložit diskusní příspěvek